‘Cazibe merkezi’ yerine utanç abidesi oldu

Riha’da yetkililerin “Cazibe merkezi olacak” dediği Germuş Kilisesi, ilgisizlikten ve bakımsızlıktan bölgenin utanç abidesi oldu.

19’ncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Riha (Urfa) şehir merkezinin 10 kilometre uzağında bulunan tarihi Germuş Kilisesi, geçtiğimiz yıllarda ahır olarak kullanılmış ancak basına yansıyan haberlerden sonra kısa süreli bir tadilat yapılmıştı. Sit alanı olmasına rağmen Germuş köyü ve içinde yer alan Germuş Kilisesi için başlatılan çalışmalar ise, göstermelikten ileriye gitmedi ve yarım bırakıldı. Geçen yıl ahır olarak kullanılan kilise, ilgisizliğin yanı sıra definecilerin ve piknikçilerin de defalarca hedefi oldu.

Korunma altına alınmadığı için piknikçiler tarafından çıkarılan yangınlardan zarar gören kilise, ayrıca defineciler tarafından yapılan kazılarla da tahrip edildi. Kilise, şimdilerde moloz yığınları içinde ki bir inşaat alanını andırıyor.

Moloz yığını ile inşaat alanına döndü

2014 yılında Urfa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi, kiliseyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın projesinin olduğunu ve projede son aşamaya gelindiğini belirtmesine rağmen aradan geçen zaman diliminde kilise, eskisinden daha beter bir hal aldı. “Cazibe merkezi olacak” denilen ancak yarım bırakılan çalışmalar ve bakımsızlık nedeniyle içi moloz yığını ile dolan tarihi kilise, bir utanç abidesi olarak duruyor.

Wêranşar yolu üzerinde Riha’nın 10 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Germuş Dağları’nın güney etekleri yakınındaki Ermenilere ait Germuş köyü sınırlarında bulunan Germuş Kilisesi’nin kitabesi olmadığından inşa tarihi de bilinmiyor.

(adö/ip/pu)

EN SON EKLENENLER