Demokratik Alevi Dernekleri üyesi kadınlar tutuklandı

20 Ekim günü evlerine baskın yapılarak gözaltına alınan Kürt siyasetçi ve kurum temsilcisi 16 kişiden 5’i mahkemeye sevk edildi.

20 Ekim Perşembe günü Ankara’da gözaltına alınan 16 kişiden 6 kadın emniyetteki işlemlerinin tamamlamasının ardından savcılığa çıkarıldı. Edinilen bilgilere göre, gözaltına alınan kişilerle ilgili iki ayrı dosya hazırlandığı ve ilk dosyadaki kadın çalışmaları nedeniyle suçlanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi Atiye Eren, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Ankara Temsilcisi Havva Özcan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yenimahalle İlçe Eşbaşkanı Kadriye Ozgan, Demokratik Alevi Derneği (DAD) üyesi Sevgi Kişin ve Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi Deniz Akıl savcılığa sevk edildi.

Avukatların hazır bulunduğu savcılık ifadesinde saatler öncesinde gözaltına alınanların yakınları ve onlarca yurttaş gözaltındakilere destek vermek amacıyla toplanmaya başladı.

Sorgu işlemi sırasında savcının demokratik eylem ve basın açıklamalarına dahi tahammül edemediği de ortaya çıktı. Savcının demokratik ve yasal olan KJA’nın öncülüğünde gerçekleştirilen eylemleri sorduğu bilgisi edinilirken, özellikle Pariste katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin anılması ve Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için yapılan basın toplantıları gözaltına alınanlara sorulan temel sorular oldu. “Yüksel Caddesinde gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Sizleri kimler yönlendirdi?” sorularına karşın, gözaltına alınanlar, demokratik haklarını her zaman kullandıklarını ve bundan sonra da kullanacaklarını belirterek bunu da mahkeme huzurunda açıkça söylemekten imtina etmediklerini dile getirdi.

TEM polisleri kadın siyasetçilerinin tamamını illegal olduğunu iddia ettiği KJA ile ilişkilendirirken, savcının  KJA’yı bilmediği ortaya çıktı. Savcının  KJA’yi bilmediği ortaya çıkınca bu sefer avukatlar savcıya KJA tüzüğü verdi.

Sorgulamada Kadriye Özgan savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılırken, Havva Özcan’ın  adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer 3 kadın siyasetçi ise tutuklanma talebiyle hakim karşısına çıkarıldı.

Mahkeme, Atiye Eren ile Sevgi Kişin hakkında “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklama kararı verirken, Havva Özcan ile Deniz Akıl’ı adli kontrol şartıyla ile serbest bıraktı.

Öte yandan gözaltına alınan isimlerden, HDP PM üyesi Bülent Durukan, Azadiya Welat Çalışanı Barış Boyraz ve diğer 9 kişinin gözaltı işlemi sürüyor.

(sa/kk)

EN SON EKLENENLER