Kadın Müzesi için hazırlıklar başladı

Amed’de Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı öncülüğünde Mezopotamya Kadın Müzesi kurulması için hazırlıklar başladı. Kadın Müzesi’ne ilişkin 30 Ekim’de akademisyenler ve diğer kadın müzesi çalışanlarının katılımıyla ön hazırlık konferansı gerçekleştirilecek. İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Kadın Müzeleri Konferansı’nda paylaşılan deneyimlerin kendileri için ön açıcı olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanı Nevin Soyukaya, Mezopotamya Kadın Müzesi’nin diğer müzelerden farklılıkları olacağını söylüyor.

“Hem kültürel olarak hem coğrafya olarak çok farklılıklarımız var” diyen Soyukaya, bunun için İstanbul’da düzenlenen konferansın katılımcıları ile fikir alışverişinde bulunduklarını  ve ‘destek’ sözü aldıklarını söylüyor.

“Kürdistan’da Kürt kadınlarının deneyimi ve burada yeni edindiğimiz dostlarla müzecilik deneyimini paylaşarak iyi bir dayanışmayla müzecilik farkındalığını ortaya çıkaracağız” diyen Soyukaya, Mezopotamya Kadın Müzesi’nin kapsayıcılığının Amed’le sınırlı kalmayacağını belirtiyor.

‘Yol haritası çıkacak’

Kurulması planlanan müze ile ilgili Mezopotamya genelini ele almayı düşündüklerini söyleyen Soykaya, “Diyarbakır Mezopotamya’nın merkezi olarak düşünülebilir” diyor. ‘Kadının derinlikli tarihinin Mezopotamya’da başladığını’ ve bu nedenle müzeye Mezopotamya Müzesi adını verdiklerini ifade eden Soykaya, planlanan müzenin aynı zamanda kadın mücadelesini de anlatacağını söylüyor. 30 Ekim’de yapılacak toplantı ile ‘Nasıl bir müze tahlil ediyoruz’ sorusuna cevap arayacaklarını vurgulayan Soykaya, “Bir nevi yol haritamızın ana çerçevesini oluşturacağız” diyor. Toplantıda akademisyenler ve kadın örgütleri de yer alacak.

İSTANBUL/JINHA

 

 

 

EN SON EKLENENLER