Beritan’ı yeni Beritanlar anlattı

Beritan ismi herhangi bir isimdi, Gülnaz Karataş’ın yaşamını yitirişinden önce. 25 Ekim 1992’de Güney Kürdistan’ın Xakurkê bölgesinde yaşamını yitirdi Gülnaz Karataş (Beritan Hevî). O tarihten sonra Kürdistan’ın her evinde bir Beritan doğdu. Yaşamını yitirişinin yıldönümünde Beritan’ı onun ismini alan çocuklar anlattı.

‘Cesur olayım diye…’

Babasının kendisine bu ismi verdiğini söyleyen Beritan Aksoy adlı çocuk, nedenini sorduğunda babasından “Beritan gibi cesaretli ve güçlü ol” cevabını aldığını söylüyor. Wan’da yaşayan 3 kuzenin adı da Beritan. Kuzenlerden Beritan Tunç’un “Neden ismin Beritan?” sorusuna cevabı ise, “Çok cesaretliymiş. Ailelerimiz biz de cesaretli olalım diye bize bu ismi vermiş” oluyor.

Beritan ismini taşıyanlardan biri de Amedli Beritan Doğan. Beritan Doğan, isminin hikayesini şöyle anlatıyor: “Beritan abimin çok yakın arkadaşı olmasından kaynaklı ben dünyaya geldiğimde kendisi de beni görmeye evimize gelmiş ve adımın Beritan olmasını istemiş. Ama nüfusa kayıt yaptıramamışlar. Babam mücadele ederek ismimin resmileşmesini sağlıyor.”

‘İsmini çok sevdiğini’ söyleyen Beritan’ın bir başka ardılı Beritan Avesta ise “Beritan’ın, yaşamında büyük mücadeleler verdiğini öğrendim” diyor ve ekliyor: “Tüm Beritanlara Beritan gibi mücadele dolu bir yaşam diliyorum.”

Beritan’ı ‘hep filmlerden ve kitaplardan okuduğunu’ ifade eden Beritan Şimay da şu sözleri ifade ediyor: “O bize kadınların cesaretini miras bıraktı. Erkeğe baş eğmemeyi ondan öğrendim.”

AMED/JINHA

 

 

 

EN SON EKLENENLER