BİKG ‘yeni yol’ arayışı için toplanıyor

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), 30 Ekim’de İstanbul’da Karaköy Mimarlar Odası’nda “Kadınlar Barışta Israrcı: ‘Olağanüstü’ Hayat Deneyimlerimiz Işığında Geleceğimizi Konuşuyoruz” başlığıyla düzenleyecekleri 6. Konferansları için çağrı metni yayınladı. Şiddet, baskı ve belirsizliğin hâkim olduğu zamanların geri geldiğini belirten BİKG, “Hukuk düzeninin, demokrasinin sağladığı öngörülebilirlik hali tamamen ortadan kalktı. Gündelik hayatımıza devam etmek artık neredeyse mümkün değil. Hayatlar bir anda altüst ediliyor. Bu halin ne kadar süreceği, nerelere gideceği yani belirsizliği ve şiddeti içinde, hayatı var etmeye çalışan yine biz kadınlarız. Yaşamı örgütleyen, daha farklı bir yaşam hayal eden ve bunun için mücadele eden kadınlar olarak etrafımızı saran bu atmosferde ne yaptığımızı, deneyimlerimizi ve ne yapmamız gerektiğini konuşmaya, birlikte düşünmeye ihtiyacımız var” dedi.

‘Erkekliğin ve kadınlığın biçimleri nasıl değişiyor’

BİKG, darbe sürecinin kadınları nasıl etkilediğini sorarak şunları kaydetti: “Arka arkaya gelen bu şiddet dalgaları hayatımızı her alanda nasıl etkiledi/etkiliyor? Erkekliğin ve kadınlığın biçimleri nasıl değişiyor? Etrafımızdaki insanlara gündelik bir normalite sunmak için ne gibi stratejiler geliştiriyoruz? Ya da geliştirebiliyor muyuz?”

Travmaların anlatımlarıyla yeni yol arayışı

Konferansta bu sorular ışığında konuşmaların gerçekleşeceğini aktaran BİKG, “Çünkü hepimiz bir travmanın etkisinde yaşıyoruz; cezaevinde olanımız da cezaevi önünde nöbet tutanımız da, yakınını kaybedenimiz de yakınını kaybedeni tanıyanımız da, evi yıkılanımız da evi yıkılanın acısını seyretmek zorunda bırakılanımız da… Ama sadece iyi gelmeyecek, belki bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğimizi bulmamıza da yardımcı olacak” diye kaydetti.

Bir arada durabilmenin olanakları konuşulacak

Konferansın bilindik format dışı ilerleyeceğini belirten BİKG, bu yöntemle şiddetli gelişmelerin, büyük dönüşümlerin, sarsıcı deneyimlerin ortasında kişisel alanlarında tüm bu süreçlerin hissettirdiklerini, düşündürdüklerini, üzerlerindeki etkilerini birlikte konuşarak politik çıkmazlardan bir arada durabilmenin olanaklarına ulaşabilmeyi umduklarını ifade etti.

BİKG tarafından hazırlanan çağrı metninde son olarak, konferans için kadınlara çağrıda bulunarak, deneyim paylaşımlarıyla yeni bir yol haritası çıkarılacağı belirtildi.

(pu)

EN SON EKLENENLER