Emekçi mahallelere sahne kuruluyor

BEKSAV, 27-30 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un emekçi mahallelerinde sokak tiyatrosu festivali düzenliyor. BEKSAV Koordinatörü Şahin Tümüklü, ‘OHAL sürecinde, faşizmin artık rutin bir sürece dönüştüğü bu atmosferde sokakta olmak bir tiyatro, bir sanat için çok önemli bir görev’ dedi

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırma Vakfı (BEKSAV) koordinatörlüğünde düzenlenen İstanbul Sokak Tiyatrosu Festivali, alternatif birçok tiyatro grubunu bir araya getiriyor. “Oyun sokakta, özgürlük sokakta” şiarıyla düzenlenecek olan festival, 27-30 Ekim tarihlerinde İstanbul’un birçok ilçesinde seyirci ile buluşuyor.

Festival, üç gün boyunca İstanbul’un gecekondu mahalleleri; Tuzla Aydınlı, Maltepe Gülsuyu Mahallesi, Sancaktepe, Ataşehir 1 Mayıs Mahallesi, Avcılar Meydanı, İkitelli Küçükçekmece, Sultangazi Mahallesi başta olmak üzere Kadıköy ve Taksim’de emekçi halkla buluşacak. BEKSAV Koordinatörü Şahin Tümüklü, festivale ilişkin bilgi verdi. Uzun bir aradan sonra İstanbul’da bir sokak festivali düzenlediklerini söyleyen Tümüklü, festivale 14 Tiyatro grubunun katılacağını söyledi.

Sanat sokağa taşınıyor

Tiyatronun sermaye gruplarına bağımlı kılındığına ya da devlet desteğine sıkıştırıldığını ifade eden Tümüklü, “Tiyatrolar da aslında bu cendereye, bu hapse mahkum edilmiş durumda. Biz de aslında hem bunu yıkmak hem de gerçekten farklı bir şekilde sesini duyurmak isteyen mücadeleye taraf olan, ezilenlerin, emekçilerin mücadelesinde yer tutan tiyatrolara mesajlarını daha geniş kesimlere ulaştırmasını amaçladık” diye konuştu. Tümüklü, bu kadar baskının, savaşın, cinayetin olduğu bir süreçte sokakta olmanın, sanatı sokağa götürmenin, sokağı özgürlük ile özgürlüğü de sanat ile buluşturmanın kendileri açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

‘Varsa oyununuz gelin’

Ülkede ilan edilen Olağanüstü Hal’den (OHAL) sanatın da etkilendiğini ifade eden Tümüklü, “OHAL sürecinde, faşizmin artık rutin ve gündelik bir sürece dönüştüğü bu atmosferde esasen sokakta olmanın bir tiyatro, bir sanat için çok önemli bir görev olduğunun farkındayız. Onun için sokağı hedefleyen bir çalışma organize ettik” dedi. Kadın cinayetlerinden, oyuncuların darp edilmesi, müziğin yok sayılmasına kadar yaşanan yok saymalar üzerinde duran Tümüklü, “Bütün bunlar hepimizin hikayesi. Hepimiz bunları yaşıyoruz. Biz bunu yaşayanlar bir araya gelsin diyoruz. Birlikte güçlenelim daha diri bir örgüt haline gelelim” diyerek herkesi oyunlarına destek vermeye ve varsa oyunlarını oynamaya çağırdı.

3 gün boyunca sokak sahne

Üç gün boyunca sürecek festivalin programı şöyle: 27 Ekim 2016’da saat 19:30’da BEKSAV bahçesinde festivalin tanıtımı, 28 Ekim 2016’da saat 11:00’de Tuzla Aydınlı Mahallesi’nde, saat 14:00’te Maltepe Gülsuyu Mahallesi’nde, saat 17:00’de Sancaktepe’de, saat 19:00’da Ataşehir 1 Mayıs Mahalesin’de oyunlar oynanacak. 29 Ekim 2016’da: saat 11:00’de Avcılar Meydan, saat 14:00’te İkitelli Küçükçekmece, saat 17:00’de Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi’nde oyunlar oynanacak. 30 Ekim 2016’da: saat 14:00’te Kadıköy, saat 17:00’de Taksim’de oyun oynanacak ve saat 19:00’da Su Gösteri Merkezi’nde festivalin kapanışı yapılacak.

EN SON EKLENENLER