Eş başkanlara gözaltı, İstanbul’da protesto edildi

İstanbul Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen HDP, DBP, ve HDK üyeleri Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltına alınmasını basın açıklamasıyla protesto etti. Basın açıklaması öncesi oturma eylemi yapmak isteyen parti üyelerine polis izin vermedi. ‘Belediyeler halkındır halkın iradesi teslim alınamaz’ pankartı açan kitle, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının göz altına alınmasına tepki gösterdi.

Basın açıklaması öncesi konuşan Emek Partisi (EMEP) MYK Üyesi Levent Tüzel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ülkenin OHAL yasalarıyla birlikte demokratik haklar ortadan kaldırılarak yönetildiğini belirtti. Tüzel, parlamento ve yerel yönetimlerin hedefe alındığını, ülkenin hukuksuz bir şekilde yönetildiğini söyledi. Diyarbakır ve bölgedeki diğer belediyeler üzerindeki baskıların her daim sürdüğünü belirten Tüzel, “Gültan Kışanak ve Fırat Anlı hayatlarını demokrasiye, barışa, ortak yaşama ve hakların kardeşliğine adamışlardır. Her daim savaşa, teröre karşı hayatlarını ortaya koymuş insanlardır. Gözaltına alınma sebepleri özerklik açıklamaları, ölülerin cenaze hizmetleri ve terörü, şiddeti öven konuşmalar yapılması şeklinde gerekçelendirilmiştir. Özerklik tartışması bugüne has birşey değildir; özellikle Kürt sorununun demokratik barışçıl bir çözümü için özerklik her daim tartışıldı. Belediyelerin cenaze hizmeti vermesinin şuç kabul edilmesi ise hiç bir yerde açıklanamaz bir gerekçedir” dedi.

‘HALKIN İRADESİNE YAPILAN BİR DARBEDİR’

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş ise, Diyarbakır’da yapılan gözaltılar sonrası genel merkezin kesintisiz eylem kararı aldığını söyledi. Erbaş daha önce DBP belediyelerine kayyım atandığını hatırlatarak, “Diyarbakır bizim için ayrı bir öneme sahiptir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltına alınması normal bir gözaltı değil halkın iradesine yapılan bir darbedir” dedi.

Ortak basın açıklamasını okuyan HDP Beyoğlu İlçe Eş Başkanı Gülsen Biter de, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarının gözaltına alınmasının hukuksuz ve keyfi bir uygulama olduğunu söyleyerek, “Siyasi iktidarin yarattığı bu baskı ve hukuksuzluk ortamı asla kabul edilemez. Bu tarihsel yanlışın ve yaratılan kaos ortamının sorumlusu siyasi iktidardır. Bu keyfi ve hukuksuz gözaltı durumuna derhal son verilsin” diye konuştu.

KADIKÖY’DE EYLEM YAPILDI

Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınması İstanbul Kadıköy’de de protesto edildi. 
HDP İstanbul İl örgütü ve HDK İstanbul İl Meclisi tarafından Kadıköy Boğa önünde yapılan açıklamada konuşan HDP İl Yöneticisi Volkan Güven, Diyarbakır Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınmalarının, evlerinde ve Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan aramaların keyfi ve hukuksuz olduğunu belirtti. “Erdoğan-AKP iktidarı halkın iradesini çiğneme adımlarını tam bir intikam duygusuyla sürdürmektedir” diyen Güven, “Kürt halkının siyasi iradesine yönelik bu düşmanca tutumla demokratik siyasetin ve demokratik muhalefetin baskı alınması hedeflenmektedir. Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmış olmaları demokratik siyasete karşı ilan edilen savaşın çılgınlık aşamasıdır” dedi. 
Güven, sözlerine şu şekilde devam etti; “Siyasi iktidarın yarattığı bu zulüm, baskı ve hukuksuzluk ortamı asla kabul edilemez. Bu tarihsel yanlışın ve yaratılan kaos ortamının sorumlusu siyasi iktidardır. Bu keyfi ve gözaltı durumuna derhal son verilmelidir. Mesnetsiz ve uydurma gerekçelerle gözaltına alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları derhal serbest bırakılmalıdır.”
Türkiye ve dünyadaki tüm sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere, demokrasi ve barış güçlerine, uluslararası kuruluşlar ile parlamentolara çağrı yapan Güven, “Türkiye’de yaşanmakta olan olağanüstü hukuksuzluk dönemini ve uygulamalarını kabullenmeyin” dedi. 

BAKIRKÖY’DE DE EYLEM YAPILDI

Bakırköy Meydanı’ndaki oturma eylemine HDP Milletvekili Garo Paylan da katıldı. Eylemde konuşma yapan Paylan şunları söyledi; “Dün barışın sesi Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gözaltına alındı. Tek istedikleri şey barıştı. Bunun mücadelesini verdiler. Dağda bayırda değil. Diyarbakır’da. Gelin konuşarak anlaşarak her sorunumuzu çözelim diyen barışın sesi gözaltına alındı. Çünkü bu sesi istemiyorlar. Tek istedikleri şey, ‘savaş’ diyenlerle karşı karşıya kalmak. Ama biz, ‘inadına barış’ demeye devam edeceğiz arkadaşlar. İnadına adalet, inadına özgürlük diyeceğiz. Burada 150-200 kişiyiz. Yarın bu binler olacak. Herkesin boynunun borcudur. İşe güce gitmek yok. Aş elbette önemli. Ama önce özgür olacağız. Binlerce insanla Fırat Anlı ve Gülten Kışanak’ı oradan alacağız. Almazsak şunu bilin. Binlerce yoldaşımız şu anda mahpusta. Bugün Gültan Kışanak’a dokunan yarın milletvekillerine dokunacak. Öbür gün diğer siyasetçilerimize dokunacak. Buna bir yerde dur diyeceğiz.” (İSTANBUL)

EN SON EKLENENLER