HDP bileşenlerinden mücadele çağrısı

Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını ‘demokrasi güçlerine saldırı’ olarak değerlendiren HDP bileşenleri, ‘Herkesi OHAL ve AKP saldırılarına karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz’ diye belirtti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bileşenlerinden Devrimci Parti, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nı gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaparak yaşananlara tepki gösterdi. 7 Haziran sonrasında AKP hükümeti tarafından Kürt halkına karşı devreye konulan saldırının, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilanıyla tüm emek, özgürlük ve demokrasi güçlerini hedef alan topyekün saldırılara dönüştüğünün belirtildiği açıklamada, “Erdoğan bu süreci başkanlık referandumu ile tamamlamak niyetinde olduğunu beyan etmiş bu yolda toplumsal muhalefete karşı her çeşit saldırı mekanizmasını kullanacağını belli etmiştir. Ülke kanlı ve karanlık bir sürece sürüklenmek istenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

‘Demokrasi güçlerine saldırı’

Saldırı politikasının son halkasının Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınması olduğunun dile getirildiği açıklamada, “Bu gözaltı eylemi toplumsal muhalefet ve demokrasi güçlerine yönelen en ciddi meydan okumalardan birisi halk iradesinin ayaklar altına alınmasıdır. AKP Meclis’i devre dışı bırakarak ülke yönetimini fiilen Erdoğan’ın ellerine vermiş şimdi de bu fiili durumu hukuki kılacak değişikliklerin peşine düşmüştür. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarını hedef alan gözaltı saldırısı tüm ülkeye emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir saldırıdır. Tüm emek ve demokrasi güçleri bu saldırıların ülkeyi tehlikeli bir gerilimin içerisine soktuğunu durdurulmadığı takdirde tüm toplumu etkisine alacak karanlık bir tabloyu işaret ettiğini görmelidir” denildi.

OHAL’e son verin çağrısı

Eşbaşkanların gözaltına alınmasının kabullenilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bu saldırı dalgasına karşı tüm gücümüzle birlik içerisinde karşı koyacağımızı boşa çıkaracağımızı halklarımıza açıklarken herkesi OHAL ve AKP saldırılarına karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz. Çılgınlık düzeyine varan bu saldırılar boşa düşürülecek halklar kazanacaktır. Diyarbakır belediyesi eş başkanları derhal serbest bırakılmalı OHAL uygulamalarına son verilmelidir.”

Kaynak: DİHA

EN SON EKLENENLER