Sol sosyalist partilerden Diyarbakır tepkisi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına ilişkin tepkiler büyüyor. Sol ve sosyalist parti başkan ve temsilcileri de Kışanak ve Alnı’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. 

SELMA GÜRKAN: HDP’NİN SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI GÜÇLENDİRİLMELİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını “AKP’nin ülke içerisinde yürüttüğü savaş politikasının bir parçası” olarak değerlendiren Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da, “Gözaltına alınmalarının anlaşılır bir yanı yok. Dolayısıyla bunun kabul edilmesi de mümkün değildir. AKP ülke içerisinde çok açık bir şekilde iç savaş çığırtkanlığı yapmaya çalışıyor” dedi. Demokratik kitle örgütlerine, sokağa yapılan çağrılardan güçlü bir karşı koyuşun örgütlenmesi gerektiği çağrısı yapan Gürkan, “HDP’nin sokağa çıkma çağrısının güçlendirilmesi gerekiyor. Ama sadece bugün sokağa çıkmak yetmez, bu politikaların geri çevrilmesi için güçlü bir mücadelenin gerektiği açık” diye konuştu. 

UFUK GÖLLÜ: FAŞİZME KARŞI DİRENİŞİ BÜYÜTMELİYİZ

Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü de, Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasını “faşizm” olarak yorumladı. Göllü, “Halkın iradesi yok sayılmaktadır. Diyarbakır halkının oylarıyla seçilen belediye eşbaşkanları gözaltına alınarak halkın iradesi gasp edilmeye çalışılmaktadır. Faşizmin karşısında halkın direnişi meşrudur. İşçiler, emekçiler ve bütün ezilenler Kürt halkının yanında olmalıyız. Diyarbakır halkıyla omuz omuza dayanışmayı ve faşizme karşı direnişi büyütmeliyiz” diyerek Amed halkının yanında olduklarını söyledi.

BAŞ: İÇ SAVAŞ ÇIKARMA KARARLILIĞI

Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Erkan Baş, “Kayyum atamaları ile başlayıp bugün Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınması hükümetin iç savaş çıkartma kararlılığını gösteriyor” diye değerlendirdi. Baş, AKP’nin tehlikeli bir oyun oynadığını söyledi. Baş, AKP’nin baskı ve savaş politikalarının direniş ile son bulacağını söyledi. 

KOÇYİĞİT: BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, belediyelere kayyum atamalarının ve seçilmişlerinin gözaltına alınmasının Kürt ve Türk halkının iradesine yönelik bir saldırı politikası olduğunu söyledi. Koçyiğit, Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınması “bardağı taşıran son damla” diyerek tepki gösterdi. Belediyelerin halkın olduğunu dile getiren Koçyiğit, “Bugün gözaltına alınan halkın iradesidir. Halkımız bugün iradesine sahip çıkmalıdır. Demokratik direnişinin her yerde ortaya koymalıdır. 15 Temmuz’da nasıl tankların önünde durmak meşruyduysa bugünde polisin ve TOMA’nın önünde durmakta o kadar meşrudur” dedi. 

Koçyiğit, tüm Türkiye kamuoyuna, hükümetin baskı ve gözaltı politikalarına karşı ses çıkarması çağrısında bulundu. (DİHA)
 

EN SON EKLENENLER