Yargı yine erkeği korudu

Şort giydiği için Ayşegül Terzi’ye saldıran Abdullah Çakıroğlu isimli erkek, tahliye edildi. Kadınlar karara sloganlarla tepki gösterdi

İstanbul’da 20 Eylül günü Çekmeköy’den Şile yolu istikametinde yolculuk yapan Ayşegül Terzi, Abdullah Çakıroğlu isimli erkek tarafından ‘şort giydiği’ için suratına tekme atılarak darp edilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması Kartal’da bulunan Anadolu Adliyesi 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Abdullah Çakıroğlu’nun “Kasten yaralama, hakaret, halkı kin ve nefrete tahrik, yaşam tarzına müdahale, inanç düşünce ve kanaat özgürlüğüne aykırılık suçu”ndan yargılandığı dava İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Milletvekili Aylin Nazlıaka, KCDP ve Halkevleri Kadın Sekreteryası’nın müdahillik talebinde bulunarak duruşmaya katıldı.

Saldırgan erkekliğe ‘hastalık’ kılıfı!

Duruşmada sanık olarak yargılanan Çakıroğlu, savunmasında psikolojik sorunları olduğunu ve daha öncesinden tedavi için Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıklarına gittiğini bahane ederek, erkek şiddetine ‘hastalık’ kılıfı buldu. Saldırgan erkek Çakıroğlu, bir hocadan aldığı ilaçlarla düzeldiğini ancak hastalığının tekrar nüksettiğini iddia etti. Terzi’nin otobüsteki oturuşunu ‘müstehcen’ bulduğunu söyleyen Çakıroğlu, “Doğru oturmasını söyledim. Sonra istem dışı reflekste bulunarak tekme attım” dedi. Savunmasının devamında eril söylemlerde bulunan Çakıroğlu, “Anayasamız İslam’dan alınmalı. Seksi giyinene kırbaç vurulur. Doğrular Kuranı Kerim’de yazıyor. Kadının örtüsünün olması gerekiyor. Aksi durumda insanda şehvet duygusu uyanıyor” dedi.

Terzi: Can güvenliğim yok

Olay günü yaşadığı travmanın etkisiyle zorlukla konuşabilen terzi ise, şikayetçi olsuğunu ve Çakıroğlu’nun evine yakın orduğunu, can güvenliğinin olmadığını belirterek tutukluluk halinin devamını istedi.

Uluslararası sözleşmeler hatırlatıldı

Avukat savunmalarında ise Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler hatırlatılarak, yargılamanın bu kapsamda ele alınması gerektiği belirtildi. Savunmaların ardından olay günü otobüste bulunan tanıklar konuştu. Tanıkların konuşmalarından sonra otobüste bulunan kamera görüntülerinden olay anı izletildi. Sanık erkeğin avukatı da müvekkilinin akıl hastası olduğunu ileri sürerek, savunmasını bu yönle gerçekleştirdi ve tahliyesini talep etti.

Kadınların müdahillik talebi kabul edildi

Savunmaların ardından mahkeme heyeti aralarında, İstanbul Barosu Kadın Hakları Komisyonunu, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuk Komisyonu, İzmir Barosu ve Aylin Nazlıaka’nın da bulunduğu bazı kadınların davaya müdahilik talebini kabul etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun müdahilik talebi ise, gelecek duruşmada karar verilecek.

Kadınlar kararı sloganlarla protesto etti

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan Çakıroğlu için psikolojik sorunlarının olup olmadığı yönünde sağlık raporu isteyerek, hakkında tahliye kararı verdi. Kararın ardından Ayşegül Terzi fenalık geçirirken, kadınlarda sloganlarla karara tepki gösterdi. Kararı kınayan kadınlar adliye önünde basın açıklaması yapacak.

Duruşma 21 Aralık tarihine ertelendi.

Kaynak: JINHA

EN SON EKLENENLER