‘Barış Yoksa Turizm De Yok’

IŞİD bombalarının Türkiye’nin en çok turist çeken noktası Sultanahmet’e kadar uzanabilmesi, Türkiye’nin Suriye’de ve Irak’ta yaşanan gelişmelere aktif yaklaşımı ve Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus uçağının düşürülmesi, son on ayda Türk turizmini tam bir faciaya dönüştürdü.

IŞİD canlı bombaları, Moskova ile kriz ve birçok ülkenin vatandaşları için yayınladığı seyahat uyarıları Türkiye ekonomisine “en az 15 milyar dolar” kaybettirdi ve bir dizi sektörde işsiz sayısının artmasına yol açtı.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan turizm uzmanları, 2016 için “gerçek bir afet” derken, 2017 yılına iyimser olarak bakamadıklarını belirttiler.

Deneyimli turizm uzmanı Refet Kayakıran, “Evet 2016 bir afettir. En altta ezilen, işsiz kalan, binlerce turizm personeli, esnaf, şöför, rehber, bu 15 milyar doların içinde gözükmüyor bile. Sorun döviz kaybının çok ötesindedir” dedi.

Kayakıran’a göre, Türkiye turizmini olumsuz etkileyen bir numaralı faktör her zaman terör ve bölgesel savaşlar oldu. Kayakıran, “Bu yıl hepsi vardı ve Türkiye ilk kez aktör olarak bir savaşla anılır haldeydi. Rus uçağı meselesi turizmi tam bir felakete sürükledi ve sonra gelen darbe girişimi Temmuz ve Ağustos satışlarını bıçak gibi kesti” dedi. Refet Kaykıran, turizmdeki düşüşten Türkiye’de 40’a yakın sektörüm etkilendiğine dikkat çekti.

Refet Kayakıran, “Turizm sadece ve sadece barışta yeşerir. Hükümet barış ortmı sağlasın yeter. Bu yılın sonuna kadar hem dış hem iç barış sağlansın, Türkiye tekrar eski kapasitesine döner. Unutulmamalı ki, Batılılar ve Ruslar tatillerine Ocak ayına kadar karar veriyor Mart sonrasında karar verenler ile verimli bir sezon mümkün değil” diye konuştu.

500’lük Oda Şimdi 200

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Balkan Yardımcısı Mehmet İşler, “2016’da afet yılı yaşandı. 2017 ise pek parlak görünmüyor” dedi. Mehmet İşler, turizm bölgelerinde, ön avans ve erken rezervasyon bulunmadığına da işaret etti. İşler, “2017’deki kriz 2016’dan da fazla olabilir” diye konuştu.

İşler, turizm sektörünün acilen teşvik ve destek beklediğinin de altını çizdi ve bunları ilgili makamlara ilettiklerini kaydetti. Mehmet İşler, “Art arda yaşanan terör saldırıları, başarısız darbe girişimi ve sınırlarının yakınında gelişen olaylar nedeniyle Türkiye’nin zor dönemden geçtiğini söyledi ve Türkiye ile igili yurtdışındaki olumsuz algının düzeltilmesi için çaba harcanması gerektiğini ifade etti.

Turizm rehberi Hasan Koyunoğlu da, “Bu yıl turizm çok kötü oldu. Herkes toparlanmasını umut ediyor. İstanbul’a bile tur gemileri uğramıyor” dedi.

Koyunoğlu, resmi raporlara göre turizmdeki kaybın yüzde 20 olduğunu, ancak gerçekte bunun çok daha fazla olduğuna inandığını belirtti. Koyunoğlu, “Gecesi 500 Euro olan oteller 200 Euro’ya kadar fiyat kırdı” dedi. Hasan Koyunoğlu, “Bence bunun en önde gelen nedeni patlayan bombalar ve terör eylemleridir. 2017’ye iyimser yaklaşmak zor” diye konuştu.

Son bir yıl içinde, Türkiye’de bulunan çok sayıdaki Batılı temsilcilik, alınan istihbarat sonucu kapılarını terörist eylem olasılığı nedeniyle zaman zaman kapattı. Yine aynı dönemde, çok sayıda ülke, vatandaşları için “Türkiye’ye seyahat uyarısı” yayınladı. Son olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı 24 Ekim günü bir uyarı yayınladı ve artan terör tehdidine dikkat çekti.

EN SON EKLENENLER