CHP’li İnce: Çatışma ortamında konuşma ortamı gelişmiyor

CHP Yalova Milletvekili Muharem İnce, Batman’ın antik Hasankeyf ilçesinde yaptığı bir dizi inceleme ardından sorunların silahla çözülemeyeceğini belirterek, “Bu coğrafyada kardeşlik olmalı. Silahla çözüm olmaz. Çatışma ortamı nedeniyle sorunu tartışamıyoruz” dedi.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Edirne Milletvekili Erdin Bircan ve Çanakkale Milletvekili Bülent Öz’den oluşan CHP heyeti bugün sabah saatlerinde Batman’a gelerek antik Hasankeyf ilçesine geçti. Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar ve bazı partililerin de eşlik ettiği CHP heyeti, Hasankeyf ilçesinde, vatandaşlarla bir araya gelerek esnafın sorunlarını dinledi. Hasankeyf’in antik kalesindeki bir kahvede bulunanlarla bir araya gelen CHP heyeti adına konuşan İnce: “Bu coğrafyada güzellikler olmalı, bu coğrafyada kardeşlik olmalı. 35 yıldır bir problemimiz var, bu problemi çözmemiz lazım. Bu problem 78 milyonun problemidir. Sadece bir grubun, bir bölgenin sorunu değildir, hepimizin problemidir. Çözüm yeri neresidir, nasıl çözeceğiz? Bir çatışma ortamı sürdüğü sürece konuşma ortamı gelişmiyor. Doğru düzgün tartışamıyoruz, konuşamıyoruz. Önce bunun sona erdirilmesi lazım. Kimlik mi konuşacağız, demokratikleşme mi konuşacağız, özgürlük mü konuşacağız? Bu ortam sona erdirdikten sonra tabii ki bunları konuşacağız. Ama şunu unutmamak lazım ki, bir silahlı güç varsa, onun muhatabı da devletin silahlı gücüdür. Biz böyle olsun istemiyoruz. Biz masada insanların, Büyük Millet Meclisi’nde meşru yönetimle bu problemi konuşmasının gerektiğine inanıyoruz. Silahla sonuç alınmaz, bakın Kolombiya’ya 52 yıllık bir silahlı mücadele sonucunda anlaştılar. Silah ayrıştırıyor, ölümleri, yürekleri ayrıştırıyor. Kolombiya’da son örneği gördük” dedi.

FETÖ/PDY konusunu da değerlendiren CHP’li İnce, ortaklığın adının, kandırılmak olduğunu belirtirken şunları söyledi:

“2002’den beri ortaklık yaptıkları FETÖ ile şimdi, ‘kandırıldık’ diyerek işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Bu tehlikeli örgüt yıllarca bu ülkeye ihanet etti, AKP hiç sesini çıkarmadı. Han verdi, hamam verdi, arsa verdi, üniversite verdi. Kanun çıkardı, anayasa değiştirdi, sırf bu örgütü, FETÖ’yü büyütmek için, özel yetkili mahkemeler kurdu, FETÖ’ye teslim etti. Gizli tanık yasası çıkardı FETÖ bundan yaralandı. Para verdi, her şey verdi. Bunların, Türkiye’ye ihanet etmelerine göz yumdular. Ama ne zaman ki FETÖ AKP’ye ihanet etti, o zaman düşman ilan etti. Bu bir aynı bedenden birlikte büyümüş, iki canlıdır bunlar, reraber ortaktır bunlar, ruh ikizidir bunlar. Yoksulluk olduğu, yasakların olduğu, yolsuzluğun olduğu bir Türkiye’de bir ‘Y’ ile daha tanıştık, oda yüzsüzlük. O kadar yüzsüzler ki, beraber geliştirdikleri büyüttükleri, palazlandıkları FETÖ, bugün başkalarıyla ilişkilendirmek istiyorlar. Ne yaptılarsa birlikte yaptılar.”

Başkanlık konusuna da değinen İnce, “Valiler, genelkurmay emrinde, Başbakan emrinde, bakanlar kurulu emrinde, yargı emrinde, zaten başkan gibisin. Yani başkan olunca terörü bitirecek misin? Çocuklarımıza iş bulacak mısın? Bu sorunlar çözülecek mi?” dedi. (DHA)

EN SON EKLENENLER