Erkeğin aklandığı, kadınların yerlerde sürüklendiği Türkiye!

AKP’nin erk zihniyeti bugün kendini ülkenin batısı ve doğusunda farklı iki tabloda bir kez daha gösterdi. İstanbul’da şort giydiği için Ayşegül Terzi’ye şiddet uygulayan Abdullah Çakıroğlu, erkek yargı tarafından adeta aklanırken, Amed’te gözaltına alınan iradelerine sahip çıkan kadınlar polisler tarafından yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Erkek egemen, patriyarka, eril sistem ne derseniz deyin. AKP iktidarı ile şekillenen kadın düşmanı politikalara her gün yenisinin eklendiği Türkiye, bugün iki tablo ile karşılaştı. Yaşamımızın tüm hücrelerinde hissettiğimiz erk sistem, bugün özgürlüğü için direnen kadınları yerlerde sürüklerken, şort giydiği için kadını tekmeleyerek şiddet uygulayan erkeği ise adeta sırtını sıvazlayarak serbest bıraktı.

İstanbul’da 20 Eylül günü Çekmeköy’den Şile yolu istikametinde yolculuk yapan Ayşegül Terzi, Abdullah Çakıroğlu isimli erkek tarafından şort giydiği için suratına tekme atılarak darp edildi.

Saldırgan erkeğin sırtı sıvazlanarak tahliye edildi

Saldırgan Çakıroğlu, “O şeytan, ölmeli. Yaşamaya hakkı yok” diye bağırarak yukarıdaki demirlere tutunup Ayşegül’e şiddet uygulamıştı. Ayşegül, daha sonra Çakıroğlu hakkında şikayette bulundu ve olaydan 5 gün sonra Çakıroğlu tutuklandı, ancak 16 saat sonra serbest bırakıldı. Kadınların mücadelesi sonucu ise tekrar gözaltına alınan Çakıroğlu, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama”dan tutuklandı.

Aradan geçen 1 buçuk ayın ardından Çakıroğlu, bugün hakim karşısına çıktı. Ayşegül’ün oturuşunu müstehcen bulan Çakıroğlu, duruşmada kendisini “Kadının haya perdesinin oluşması için örtüsünün olması gerekiyor. Gayrimüslimse kendini taşıyabilecek giyim kuşamı olması gerekiyor. Aksi halde insanın şehvet duygusunu uyandırıyor” şeklinde kadını aşağılayan sözlerle savundu.

İradesine sahip çıkan yerlerde sürüklendi

Türkiye’nin batısında kadına şiddet uygulayan bir erkek tahliye olurken, doğusunda ise, iradesine sahip çıkan kadınlar, Amed Büyükşehir Belediyesi önünde eşbaşkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını protesto ediyordu. Ancak, halkın iradesi ile seçilmiş milletvekili ve eş başkanların belediyelerine sahip çıkarak direnmesi karşısında AKP’nin polisi aralarında İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık, HDP Amed Milletvekili Feleknas Uca, Kongreya Jinan Azad (KJA) Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu çok sayıda kadını yerlerde sürükledi ve gözaltına aldı.

Kadın ve özgürlükler söz konusu olduğunda Türkiye’de erkek adaletin devreye girdiği bu iki örnek üzerinden bir kez daha kendini gösterirken, tüm haksızlıklara karşı durup direnen kadın gerçekliği de yadsınamaz bir gerçek.

12 Eylül askeri cunta faşizmine karşı Diyarbakır Cezaevi’nde direnen ve “Türk’üm” demediği için köpek kulübesinde tutulan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gülten Kışanak’ın gözaltına alınması da bundan bağımsız düşünülemez.

(nd/za/pu)

EN SON EKLENENLER