Karabağlar’da kentsel dönüşüme üçüncü itiraz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da yürütülen ve 540 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm projesinin 101 hektarlık alana ait kısmının imar planları geçtiğimiz aylarda üçüncü kez askıya çıktı. Planlara bölge halkından da üçüncü kez itiraz geldi.

Karabağlar Mahalleler Birliği’nin çağrısıyla İl Müdürlüğü önünde toplanan bölge halkı plana dair topladıkları 400 itiraz dilekçelerini verdi. “Afet bahane talan şahane” , “İmza atma komşunu satma”, “Rant için değil halk için dönüşüm” , “6306 gasptır, talandır” yazılı dövizler taşıyan mahalle halkı sık sık, “Haklıyız kazanacağız” , “Talana hayır” sloganları attı.  

Karabağlar Mahalleler Birliği adına basın açıklamasını okuyan Derya Çolak, dört yılı aşkın süredir kentsel dönüşüm adı altında yaşam alanlarına el konulmaya çalışıldığını belirterek, “50 yıldır oldukça zor koşullarda yaşamını sürdüren, yarattığımız yaşam alanlarında sosyal ve kültür birlikteliği korumaya çalışan yaklaşık 100 bin insanımızı görmezden gelerek hazırlanmış bu planlarla yapılmak istenenler kabusumuz haline geldi” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın Bursa’da yaptığı bir konuşmasında, “Kardeşim ranta bu kadar küfretmeyin. Rant olmadan hayat olmaz” söylerine tepki gösteren Çomak, “Kendisine şunu belirtmek isteriz, kazançlarını bizim yaşam alanlarımızda aramasınlar. Zira yoksul insanların evleri rant sermayesine meze edilemeyecek kadar değerlidir. Yaşam alanlarımızda haksız kazanca izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. Aynı konuda dava konusu olmuş iki itirazlarını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından herhangi bir geri dönüş yapılmadığını hatırlatan Çomak, “Bu bir rant projesidir, talandır. Bunu kabul etmiyoruz. İtiraz etmekten ve dava açmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızı aramaya sonuna kadar devam edeceğiz. Yaşam alanlarımızı kurtlar sofrasına terk etmeyeceğiz” dedi.

Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Başkanı Halil Ecevit de, “Sürecin başından beri bizim talebimiz bir dönüşüm yapılacaksa hak sahiplerinin kendi alanlarında kendilerinin dönüştürmesiydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri hiçbir şekilde bu konuda bizden görüş ve taleplerimizi almadı. Üç defadır itiraz ediyoruz ilgili birimler bizim itirazlarımıza ne yazılı nede sözel cevap vermiyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER