Sakharov Ödülü Ezidi kadın aktivistlerin

Bu yılki Sakharov Ödülü’ne IŞİD esaretinden kurtarılan Ezidi aktivistler Nadia Murad ve Lamiya Ayi Başar layık görüldü. Murad ve Başar, Ezidi kadınların durumuna dikkat çekmek için gösterdikleri çabalar nedeniyle ödüle aday gösterilmişlerdi.

Nadia Murad Nadia Murad Sacharow-Preis des Europaparlaments (dpa)

Nadia Murad

Avrupa Parlamentosu Liberal ve Demokratlar Grubu Başkanı Guy Verhofstadt, Twitter hesabından, “Nadia ve Lamiya, aşağılık bir vahşet karşısında, inanılmaz bir kahramanlık ve insanlık sergileyen iki ilham verici kadın. 2016 Sakharov Ödülü’ne layık görüldükleri için gurur duyuyorum” açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi seçilen Nadia Murad, 2014 yılında Lamiya Ayi Başar ile birlikte Irak’ın Sincar kenti yakınlarında IŞİD esaretinden kurtarılmıştı. IŞİD örgütü Murad ve Başar’ın yaşadığı Koço köyünde katliam düzenlemişti. İki kadın 2014 yılında kurtarılmıştı. Nadia Murad Ezidilere uygulanan katliamın soykırım olarak tanınması için de mücadele ediyor.

Irak Lamia Hadschi Baschar Jesiden IS-Verfolgte (picture alliance / AP)

Lamiya Başar

Murad ve Başar, Ezidilere yönelik katliamı tüm dünyaya duyurmaya çalışıyor. Murad, IŞİD teröründe en az 12 bin Ezidi kadın ve erkeğin öldürüldüğüne, binlerce kadın ve kız çocuğunun örgüt tarafından seks kölesi olarak kullanıldığı ve satıldığına dikkat çekiyor.

Bu yıl Sakharov Ödülü’ne, ödülü paylaşan Murad ve Başar dışında Türkiye’den MİT tırlarıyla ilgili haberi nedeniyle gazeteci Can Dündar, insan hakları ve azınlıklar için girişimlerinden dolayı Kırım Tatarlarının lideri ve eski meclis başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu aday olarak gösterilmişti.

Ödülün 14 Aralık’ta takdim edilmesi planlanıyor.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/AFP/dpa/GA/BK

 

EN SON EKLENENLER