Üzülmek yetmez ses çıkar

Artan çocuk istismarına karşın yeni yasal düzenleme ile ‘rıza’ yaşı 12’ye iniyor. Gündem Çocuk Derneği’nden Esin Koman, devletin cezasızlık politikası izlediğini ve bu konuda ‘ses çıkarılması’ gerektiğini söylüyor

Artan çocuk istismarına karşın yeni yasal düzenleme ile ‘rıza’ yaşı 12’ye iniyor. Gündem Çocuk Derneği’nden Esin Koman, devletin cezasızlık politikası izlediğini ve bu konuda ‘ses çıkarılması’ gerektiğini söylüyor

Son dönemde medyada çocuklara yönelik cinsel istismar haberlerinde ciddi bir artış söz konusu. Geçtiğimiz gün bir TV kanalında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde kaybolan Irmak bebeği öldürdüğünü itiraf eden Himmet A.’nın, bebeğin ön otopsisinde cinsel istismar bulgularına rastlandığı ortaya çıkmıştı. Başka bir istasmar haberi de Dersim’den geldi. Kent merkezinde bir ilkokul öğretmeni Serkan K’nin M.M., adlı öğrencisine 2 yıldır istismarda bulunduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan öğretmen Serkan K., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Yeni düzenleme ne diyor?

Artan çocuk istismarına karşın yasalardaki yetersizlik ve hükümetin bu konuda izlediği politika da tepkilere neden oluyor. Yeni TCK tasarısı çocuk istismarında 12 yaş ayrımı getiriyor. Meclis Adalet Komisyonu tarafından kabul edilerek görüşülmek üzere Genel Kurul’a gönderilen tasarıda, çocuklara yönelik cinsel istismarda cezalar artırılırken, 12 yaş öncesi ve sonrasında farklı cezalar uygulanması planlanıyor. Değişikliğin gerekçesi ise Anayasa Mahkemesi’nin 14 Temmuz’da iptal ettiği maddelerin değiştirilmesi.

Zira Anayasa Mahkemesi o dönem çok tartışılan bir karar vererek, Bafra’da bir Ağır Ceza Mahkemesi’nin başvurusu üzerine, “15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına” ilişkin hükmü iptal etti. Böylece 15 yaş altı her çocuğa yönelik cinsel davranışın cinsel istismar sayılmayabileceği hükümlerin kapısını aralamış oldu.

‘Rıza’ yaşı 12’ye iniyor

BBC’ye konuşan Avukat Canan Arın, bu tasarının kadın kuruluşları ile danışılmadan hazırlandığını belirtiyor. Arın, bunun fiilen “Rıza yaşının 15’ten 12’ye indirmek olduğunu”, düzenlemeyle 12 yaşından büyük çocukların cinsel istismarında “rıza” kavramına daha çok başvurabileceğini söylüyor.

‘Ses çıkarmalı’

DİHA’ya konuşan Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Aktivisti Esin Koman ise toplumun çocuk istismarı noktasında duyarlı olduğunu ancak bunun yeterli düzeyde olmadığını ifade etti. Koman, şu sözleri ifade etti: “Herkesin bu haberleri duyduğunda içinde bir ürperti, bir türlü kötülük hissi uyanıyordur. Ama burada asıl beklenen duyarlı olmak meselesi; ses çıkartabilmek, hesap sorabilmek, kalıcı ve etkili politikalar üretmek ve talep etmek. Çocukları dinlemek ve anlamak en önemlisi de onlara güvenmek.”

Cezasızlık önemli bir etken

Koman, her konuda olduğu gibi bu konuda da devletin cezasızlık politikasının olduğunu belirtti. Cezasızlığın önemli bir etken olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını söyleyen Koman, “Devletin çocuğa ilişkin politikalar yapması, uygulaması ve uygulatması gerekir. Devlet hesap verebilir olmalı ve sorumluluklarını yerine getirmelidi” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

 

 

 

EN SON EKLENENLER