Barzani’den de Türkiye’ye yalanlama

Musul’da Xazır cephesinde Peşmerge güçlerini ziyaret eden Irak Yüksek İslam Meclisi Ammar el Hekim ve KDP Başkanı Mesud Barzani ortak basın açıklaması yaptı. Dava Partisi lideri ve eski Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin “Tüm Kürtler’i kastetmiyorum ancak Mesud Barzani ve partisi KDP, ABD ile İsrail’in stratejilerini uygulama mercii halindedir” sözlerine yanıt veren Barzani, “Amerika Kürtleri kullanmıyor. Çünkü biz onlar için değil kendimiz için savaşıyoruz. Yardımlarını da memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. Barzani ayrıca, “Başika şu an askeri olarak düşmüştür ancak kayıp vermemek için şimdilik kasabaya girmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı. Barzani, anlaşma doğrultusunda Peşmerge güçlerinin Musul’un merkezine girmeyeceğini de söyledi.

Başika krizi

Barzani, Musul operasyonu çerçevesinde Başika’nın IŞİD’den geri alınması için başlatılan harekatta Türkiye’nin destek verdiği yönündeki açıklamalarla ilgili olarak da “Türkiye’nin ağır silahlarının Başika’ya (harekatına) dahil olduğuna dair bilgim yok” dedi. Hekim de, “IŞİD’le mücadelemize Türkiye’nin destek vermesini istiyoruz ama Bağdat’ın onayıyla. Türk askerleri Bağdat’ın rızası dışında geldi. Bu yüzden çekilmlerini istedik” ifadelerini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım Başika’ya ilişkin şunları söylemişti: “Peşmerge güçleri Başika kasabasını DEAŞ’tan temizlemek için harekete geçtiler. Bizim Başika Üssü’ndeki askerlerimizden, oradaki unsurlarımızdan yardım istediler. Biz de oradaki topçularla, tanklarla, fırtına obüsleriyle destek veriyoruz.” AKP bakanları uçakların da Musul harekatına katıldığını iddia etmişleri, ancak en son noktada Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Brüksel’de 26 Ekim’de “Uçaklarımız göreve hazırdır” dedi.

Türkiye’ye protesto notası

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağıran Irak, Başika’daki TSK varlığı ve bu konuda AKP iktidarının sert açıklamalarından dolayı Türkiye’ye protesto notası verdi. Irak Dışişleri Sözcüsü Ahmed Cemal AFP’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’ye “sert üslupla yazılmış resmi protesto notası” verildiğini söyledi. Cemal, notaya gerekçe olarak, Başika yakınlarındaki Türk güçlerinin devam eden varlığını ve Türk liderlerden yapılan açıklamaları gösterdi. MUSUL

EN SON EKLENENLER