CHP’den yol haritası

CHP Parti grubunun basına kapalı yaptığı toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu milletvekillerini dinledi. Genel kanının referandumun yaklaştığı ve “referanduma hazır olalım” görüşü öne çıktı.

16 milletvekilinin söz aldığı toplantıda; özellikle konuşma ve demeçlerde Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinin takip edilmesi gerektiği vurgulandı. Basın açıklamalarında, televizyon programlarında ortak ses yükseltilerek, sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Milletvekillerinin basın açıklamalarında, grup onayının alınması, televizyon programlarına katılımda Genel Merkez’in belirleyici olması istenildi ve milletvekillerine “söylemlerinize dikkat edin” uyarısında bulunuldu.

‘Hazır olalım’

Olası referandumun üzerinde duran milletvekilleri, kritik süreçte nasıl bir strateji geliştirileceğinin iyi planlanması gerektiği, bu dönemin cumhuriyet ve demokrasi açısından hayati önem taşıdığını belirterek, siyasi strateji ve yol haritasının belirginleştirilmesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda, 30 milletvekilinin Meclis’te nöbetçi bırakılması, diğerlerinin ise Anadolu’ya ve seçim bölgelerine yayılarak, nasıl bir anayasa, nasıl bir parlamenter sistem olması gerektiğinin halka açık şekilde anlatılması önerisi getirildi. CHP, vatandaşa başkanlık sistemi ve parlamenter sistemi anlatırken algı yönetimine başvuracak. Bu çerçevede, zorunlu olunmadıkça “başkanlık” ifadesi ağıza alınmayacak. Bunun yerine “tek adam rejimi”, “diktatörlük” veya “anti-demokratik sistem” gibi kavramlar kullanılacak.

MHP ile tartışılmasın

MHP ile başkanlık referandumu konusunda tartışmanın gereksiz olduğunun dile getirildiği toplantıda, tartışmak yerine MHP tabanının başkanlığa karşı bir noktaya çekilmesinin daha doğru olacağı ifade edildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, CHP’li milletvekillerinin sahada yaptıkları çalışmaya göre, başkanlık sistemi ile ilgili MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sergilediği tutumun sahadaki MHP’liler tarafından beğenilmediğini, AKP’nin sahada MHP’li tabandan destek alamayacağını kaydetti. Özel, kamuoyu araştırmalarına göre MHP’nin tavrından sonra kararsızların hızla başkanlık aleyhinde hareket ettiklerini belirterek, “Saray’daki hesap Bağdat’tan değil ama Türkiye’nin 81 ilinden dönecek” dedi.

İhraçlar önerisi

OHAL mağdurlarına dikkat çekilen toplantıda “oy getirir getirmez hesabı” yapılmadan hukukun ve gerçeğin yanında olunması gerektiği görüşü öne çıktı. CHP’nin “bir kararname ile ihraçların açığa almaya dönüştürülmesi ve soruşturmaların bu şekilde yürütülmesi önerisi”nin Meclis’e sunulması teklifinde bulunuldu.

EN SON EKLENENLER