Kayyumlara karşı birlikte mücadele

‘Yerel siyasetle kadınların ilişkisi’ üzerine saha çalışmaları yürüten Kadın Koalisyonu Genel Koordinatörü İlknur Üstün, DBP’li belediyelere atanan kayyumlarla tüm kadınlara bir mesaj verilmek istendiğini söylüyor

DBP’li il ve ilçe belediyelerine atanan kayyumlar ve hemen ardından kadın kurumlarının kapatılmasını 17 yıldır ‘Yerel siyasetle kadınların ilişkisi’ üzerine saha çalışması yürüten Kadın Koalisyonu Genel Koordinatörü İlknur Üstün değerlendirdi.

‘Nasıl yaşanmak istediğinin’ belirleyicisi olan ilk merciinin yerel yönetimler olduğuna dikkat çeken Üstün, bu nedenle yerel siyasetle kadınların ve kadın örgütlerinin ilişkilenmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Bundan 15-20 yıl önce ciddi bir yerel yönetimler ve kadın örgütleri ilişkisinden söz etmenin zor olduğunu belirten Üstün, “90’lı yılların sonuna doğru benim de içinde olduğum kadın örgütlerinin yerel siyaset çalışmalarına baktığımda çok yol aldığımızı görüyorum” dedi. Üstün, kadın örgütlerinin, feminist kadınların ve Kürt kadın hareketinin birlikte yaptığı çalışmaların sonucu olarak yerel yönetimlere ‘kadın varlığının’ yansımaya başladığını ifade etti.

‘Yasa sokakta yazılır’

Yine eşbaşkanlık sisteminin ‘cinsiyet eşitliğini sağlamada’ önemli bir adım olduğunun altını çizen Üstün, 2000’li yıllarda yerel yönetimlerde kadın belediye başkanı oranının binde 6 iken, 2004’te yüzde 1’e yükseldiğini, 2014 yüzde 2’ye, eşbaşkanlık sistemiyle de yüzde 7’ye yükseldiğini söyledi. Üstün sözlerine şöyle devam etti: “Biz eşbaşkanlık sistemini diğer partilere de önerdiğimizde yasada yeri olmadığını ifade ediyorlar. Fakat yasa dediğiniz şey sokakta yazılır. Ayrıca kadınları belediye başkanı statüsüne getirdiğiniz zaman kız çocuklarının hayallerini dahi etkiliyorsunuz. Daha önce hemşire, öğretmen olmak isteyen kız çocukları şimdi belediye başkanı olmak istiyor. Bu çok önemli ve belirleyici bir örnek.”

‘Mesaj tüm kadınlara’

Kazanılan tüm haklar için kadınların büyük bedeller verdiğini hatırlatan Üstün, kayyumlarla kadın çalışmalarına vesayet atandığını söyledi. Atanan kayyumlarla tüm kadınlara bir mesaj verilmek istendiğini belirten Üstün, “Sadece Kürt kadınlarına değil, çünkü orada yapılan her şey bütün ülkenin kadın mücadelesinin sonucudur. Bu nedenle bütün kadın örgütlerinin kayyumlar karşısında ortaklaşması ve birlikte mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

9gok

Cin lambadan çıktı bi’kere

DİHA’ya konuşan Prof. Dr. Fatma Gök, hükümetin Kürt kadın hareketi ile Türkiye’nin batısındaki kadınların ördükleri dayanışma ağından korktuğunu ifade ederek, bu ağın daha da geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.Gök sözlerine şöyle devam etti: “Kadınların daha adaletli ve eşitliğe giden, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için mücadele eden belediyeleri bırakıp orayı erkek egemen zihniyetin hakim olduğu yapılara dönüştürmek istiyorlar. Fakat artık bu mümkün değil. Alaaddin’in sihirli lambasında olduğu gibi cin lambadan çıktı. Kadınlar özgürlüğün ne olduğunu gördü ve kendilerini hayatta, politikada, ekonomide görünür kılmanın yollarının ne olduğunu biliyorlar. Bu da egemenleri korkutan bir hal aldı.”

Ruken Tuncel /Adana-Jinha

 

 

 

EN SON EKLENENLER