Köln ve Rennes belediyeleri olanları kaygıyla izliyoruz

Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren Köln ve Rennes belediyeleri, kent halkını yönelik gelişen polis şiddetini de kaygıyla izlediklerini belirtti
Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasına tepki gösteren Almanya’nın Köln Belediyesi ile Fransa’nın Rennes Belediyesi başkanları, Kışanak ve Anlı’ya destek mektubu gönderdi. Köln Belediyesi Başkanı Andreas Wolter, gönderdiği mektubunda şunları kaydetti:

“Sayın Belediye Başkanı Gültan Kışanak,

İçinde bulunduğumuz şartlara rağmen umarım iyisiniz. Nisan ayında Lefkoşa’da yapılan Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (Council of European Municipalities and Regions-CEMR) esnasında sizi dünyaya açık ve azimli bir demokrat olarak tanıma fırsatı bulmuştum. 25 Nisan 2015 tarihinde sizinle makamında gerçekleştirdiğimiz görüşmeden memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

Gelişmeleri takip edeceğiz

Sizin ve Sayın Fırat Anlı’nın gözaltına alındığınız haberi dün akşam bana ulaştı. Kamuoyuna açıklanan gözaltı gerekçeleri bizler için anlaşılır olmaktan uzaktır. Hukuk devleti ve demokratik yapılanmalar ile ilgili Türkiye’de yaşanan gelişmeleri düşündüğümde bu tür uygulamalardan büyük endişe duyduğumuz belirtmek isterim. Bundan sonraki gelişmeleri Köln’den takip edeceğim. Sizin ve Sayın Fırat Anlı’nın en kısa zamanda Diyarbakır Belediyesi’ndeki görevinize tekrar dönmenizi umuyorum. Yerel yönetimlerle ilgili sorunlar ve halkların kendi kaderini tayin hakkı üzerine konuştuğumuz görüşmemizi en yakın fırsatta Avrupa’da devam ettirebilmek dileğiyle, dostça selamlarımla…”

Appéré: Endişeliyiz

Rennes Belediye Başkanı Nathalie Appéré de gönderdiği destek mektubunda eşbaşkanların gözaltına alınması ve buna dair protestolarda karşılaşılan polis şiddetini kaygıyla izlediklerini vurguladı. Appéré, mektubunda konu ile ilgili endişelerini Fransa Dışişleri Bakanı Sayın Jean-Marc Ayrault’a ilettiğini de paylaştı.

Appéré’nin gönderdiği mektubun detayları şöyle:

“Diyarbakır Belediye eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasını büyük bir endişe ile öğrenmiş bulunmaktayım. Bu gözaltılar, geçen Eylül ayında 24 belediye başkanının tutuklanması ve yerlerine hükümete bağlı kayyumların atanmasından sonra gelişti. Meslektaşlarım ile ilgili gözaltı koşullarını ve yargılama sürecini yakından takip edeceğim. Konu ile ilgili derin endişelerimi Fransa Dışişleri Bakanı Sayın Jean-Marc Ayrault’a bugün resmi olarak ilettim. Rennes belediyesi, Diyarbakır belediyesi ile 30 yılı aşkın süredir dostluk ilişkisine sahiptir. Bu dostluk ilişkisine binaen, çatışmaların siyasi diyalog çerçevesinde ve barışçıl çözüme olan inancımızı tekrar dile getirmek ve Kürt meselesinde kalıcı çözümün tek yolunun bu olduğunu belirtmek istiyorum.

Halka saygı gösterilmeli

Ayrıca, Diyarbakır’da süren gösteriler sırasında kullanılan polis şiddetini kaygı ile izliyor; hukuka ve demokratik ilkelere uyulmasını; halk tarafından seçilmiş temsilcilerin ve yerel yönetim yöneticilerinin haklarına saygı gösterilmesini bekliyoruz. Bu bağlamda, uygulanan şiddeti en güçlü şekilde kınıyoruz. Geçen sene Aralık ayında, meslektaşım Gültan Kışanak’ı ziyaret etmiştim. Görüşmede, iki belediye arasında yapılabilecek birçok ortak proje hakkında ve Diyarbakır şehrine sığınmak zorunda kalan mültecilere nasıl destek olabileceklerine dair konuşma fırsatı bulduk. Gültan Kışanak da şehrini tehdit eden gelişmelere rağmen Rennes şehrine ziyaret etmek ve söz konusu projeleri gerçekleştirmek istediğini belirtmişti.”

Kaynak: DİHA

EN SON EKLENENLER