Kadınlar: Direndik direnmeye devam edeceğiz

 

Amed’de gözaltına alınan KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata ve Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Gültan Kışanak için basın açıklaması yapmak isteyen yüzlerce kadının KJA Derneği önünde bir araya gelmesi üzerine polis saldırdı. Polisin saldırısının ardından konuşan Tuncel, kadının direnişi yayılmasın diye kadınlara saldırıldığını şimdiye kadar direndiklerini ve direnmeye devam edeceklerini söyledi

Amed’de toplanan yüzlerce kadın polis saldırısına maruz kaldı. Kongreya Jinên Azad (KJA) tarafından Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın ve Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla bir araya gelen yüzlerce kadını polis engellemeye çalışıyor. Bunun üzerine toplanan kadınlar zılgıt ve alkışlarla “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “İrademe dokunma” Jin jiyan Azadî” sloganlarıyla polisin müdahalesine karşı koydu.

Açıklamaya katılmak üzere aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri ve tüm KJA bileşenlerinin bulunduğu yüzlerce kadın KJA önüne geldi. Ancak kadınların etrafını ablukaya alan polisler dışarıda basın açıklamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kadınlar açıklamalarını yapacaklarını, kadınlara özel engeller çıkarıldığını söyleyerek, KJA önünde kalmaya devam etti.

‘Engeleyemezsiniz’

Burada açıklama yapan Tuncel, Diyarbakır Valisi’nin kadınların sözünü ve eylemini engellediğine dikkat çekerek, Vali’nin bir bütünen kadınların ve Kürtlerin yaşamını engellediğini söyledi. Hiç kimsenin Kürt halkının demokratik hakkını engelleyemeyeceğini kaydeden Tuncel, Cumhuriyetin 93’üncü yılında büyük bir kriz yaşadığının altını çizdi. Krizin nedeninin sorunların çözümünün engellenmesinden kaynaklandığını belirten Tuncel, bu nedenle Ata ve Kışanak’ın gözaltına alınarak KJA’ya baskın yapıldığını söyledi.

‘Direndik direnceğiz’

Tuncel, “Biz kadınlar çözümün yolunu biliyoruz ve bu yüzden direniyoruz. Kadının bedenini teşhir edenlere karşı direndik. Kadının direnişi yayılmasın diye KJA’lı kadınlara saldırı gerçekleşmektedir. Bu mücadele devam edecektir. Tankla, topla bizleri vazgeçireceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Derhal kadın arkadaşlarımızın ve demokrasinin özgür bırakılması gerekiyor. Fatmagül Berktay’ın dediği gibi şu an ülkede yaşanan erkek krizidir” dedi. Direniş çağrısı yapan Tuncel, “Kendi iradesine sahip çıkmayanlar yarın daha kötüsüyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

‘Arkadaşlarımız özgür olana dek alanlardayız’

Ardından konuşan Leyla Güven ise, 3 gün önce KJA Dönem Sözcüsü Ayla Akat Ata’nın hukuksuz bir şekilde gözaltına alındığını kaydederek, “Ya özgür bir yaşam kazanacağız ya da hiçbir şekilde bu yaşamı kabul etmeyeceğiz. Sayın Öcalan ve tüm kadınlar özgür olana kadar direneceğiz. Bizler Sakine Cansızların yoldaşlarıyız ve bu hukuksuzluğa asla boyun eğmeyeceğiz. Alanları sizlere bırakmayarak özgürlüğümüze sahip çıkacağız. Gülten Kışanak, Ayla Akat Ata ve onlar gibi onlarca arkadaşımız özgür olana dek alanlarda olacağız” diye konuştu.

Kaynak: DİHA

EN SON EKLENENLER