HDP’den KHK’lere ilişkin açıklama: Biat etmeyeceğiz!

Son ihraç ve basın kuruluşlarının kapatılmasına ilişkin açıklama yapan HDP, ‘En büyük kötülükleri de yapsanız bu anlayışınıza biat etmeyeceğiz’ dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile dün yaşanan ihraçlar ve özgür basın kurumlarının kapatılmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Aralarında Eş Genel Başkan Yardımcımız Sezai Temelli’nin ve Meclis’teki grup ve vekil danışmanlarımızın da bulunduğu 10 bin 159 öğretmen, sağlıkçı, akademisyen, bakanlık çalışanı, kamu emekçisi hukuksuz ve herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın ihraç edildi” bilgisi verildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Aralarında DİHA ve dünyanın tek kadın ajansı JINHA’nın da bulunduğu haber ajansları, Kürtçe ve Türkçe yayın yapan yerel gazeteler, dergiler kapatıldı. Kayyum atanan belediyelerin mallarına el konulması kararı çıkarıldı. Halihazırda adaleti tesis etmekten uzak olan hukuk düzeninde savunma hakkı daha fazla kısıtlandı. Üniversitelerde rektörlük seçimleri kaldırıldı…

Bir kez daha insanlar bir mahkeme kararı bile olmadan suçlu ilan ediliyor. Bir kez daha basın ve iletişim özgürlüğüne yasaklar getiriliyor; Kürt medyası, gazete, radyo, ajans ve televizyonlar, internet siteleri kapatılıyor, mallarına mülklerine el konuluyor, Kürt halkının sesi kesilmeye çalışılıyor.

‘Tek parti devleti kurma adımı’

Son KHK’ler ile ‘biat edenler devleti’, ‘tek parti devleti’ kurma doğrultusunda bir adım daha atılıyor. Erdoğan’a ve AKP’ye biat etmeyenlerin yer alamayacağı bir devlet yapısı oluşturma yolunda ilerlemeye devam ediliyor.

Olağanüstü hukuksuzlukların kanun hükmüne bağlanması anlamına gelen OHAL düzeninde hak yok, hukuk yok, özgürlük yok. OHAL ile evrensel insan hakları ve demokratik haklar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve Birleşmiş Milletler Sözleşmeleri’nin birçok maddesi her gün her an çiğneniyor.”

İktidarın kendi darbe sürecini sürdürdüğünün belirtildiği açıklamada “Türk tipi başkanlık sistemi adı altında ‘tek adam yönetimi’ne geçmek için OHAL’i kullanıyor. ‘Ya başkanlık ya kaos’ diyerek, darbe girişimini gerekçe göstererek, ülkeyi Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetiyor, tüm yetkileri ‘tek adam’da topluyor. İktidara muhalif olan herkesi düşman ilan ediyor” diye kaydedildi.

‘Direnmek boynumuzun borcu’

HDP MYK, açıklamasının sonunda da şu mesajları verdi:

“Erdoğan-AKP iktidarına bir kez daha sesleniyoruz: En büyük kötülükleri de yapsanız bu anlayışınıza biat etmeyeceğiz. Ne Kürt halkı ve siyasal hareketi, ne de Türkiye’nin demokrasi ve barış güçleri bu hukuksuzluklara boyun eğmeyecek, diz çökmeyecek.
OHAL düzenine karşı bu gidişe ‘dur’ demek, demokrasiyi savunmak hepimizin yurttaşlık ve insanlık görevidir. Haksızlığa, hukuksuzluğa ve OHAL’e karşı direnmek boynumuzun borcudur.”

ANKARA

EN SON EKLENENLER