Demirtaş: “Kışanak ve Anlı tutuklanmadılar, kaçırıldılar”

Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Genel Başkanı Sergei Stanishev, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ziyaret ederek HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü.

Önceki gün Diyarbakır’a giderek incelemelerde bulunan Stanishev, Demirtaş ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, demokrasi ve insan hakları gibi konularda HDP’nin iyi bir partner olduğunu söyledi. Türkiye’de yaşanan gelişmelerden endişe duyduklarını ifade eden Stanishev, “Türkiye’nin Güneydoğusundaki belediye başkanları tutuklanıyor, gözaltına alınıyor, görevden alınıyor. Elbette hukuka saygı duyuyoruz ama binlerce hakimin görevden alındığı bir dönemde yargı bağımsızlığından, basın ve ifade özgürlüğünden de endişeliyiz. Türkiye bir darbe atlattı ama 15 Temmuz sonrası tüm muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

“Rehin almaya karşı etkili mücadele yürüteceğiz”

Stanishev’in açıklamalarının ardından gündemdeki gelişmeleri değerlendiren HDP Eş Başkanı Demirtaş, Diyarbakır Belediyesi Eş Başkanları’nın tutuklanmasının bir “rehin alma” ve “kaçırılma” olduğunu söyledi. Demirtaş “Arkadaşlarımız tutuklanmadı. Kaçırılarak rehin alındı. Bu bir siyasi rehin alma operasyonudur” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi’ne yapılan operasyonların karşısında olduklarını da ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

“Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Ayla Akat AKP iktidarı tarafından kaçırılmış, Diyarbakır’da cezaevine konularak rehin alınmıştır. Adil bir yargılama olsaydı aklanacaklarından şüphemiz yoktu. Rehin alınma ve kaçırılmaya karşı etkili mücadele yürüteceğiz. Diktatörlüğe giderken adım adım gerçekleşen operasyondur. Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon da büyük siyasi operasyonun parçasıdır. AKP merkezi tarafından koordine edilen baskıların yeni aşamasıdır. Karışımızda hukuk tanımayan devleti ele geçirmiş iktidar var. 15 Temmuz’da darbe girişimcilerinin yapmaya çalıştıklarını kendileri yaparak hayata geçiriyor.”

“Dünya beşten Türkiye Erdoğan’dan büyüktür”

“Halkımız cesur olmalıdır. Dünyada benzerleri çokça yaşandı. Diktatör heveslisi rejimler karşısında korkmuş ve sinmiş bir toplum yaratmadan başaramazlar. Herkesi birlikte el ele yürütmeye davet ediyoruz. Beyefendi söylüyor ya, dünya beşten büyüktür diyor ya Türkiye de AKP’den büyüktür. Her türlü zorbalığa karşı başarılı olacağız. AKP’nin zorba anlayışı yenilecektir. Karşısında diz çöken muhalefet yoktur. HDP etrafında buluşmuştur. Erdoğan ne yaparsa yapsın, bir müddet daha iktidarlarını sürdürür, ama gelecek vaat etmemektedir. Gelecek adalet, barışa, demokrasiye inananların olacaktır.

“HDP’nin oyu en az yüzde 11.5”

“Herkesi HDP karşısında başkanlık etrafında birleşmeye çağırıyorlar. Başkanlık olursa nasıl kurtulacak açıklamıyorlar. Biz sözümüzün arkasındayız, demokratik bir sistem düşünmüyorlar. Başkanlık sistemi altında düşündükleri şey şu an yaşadıklarımızdır. Bu gidişatı durdurabilecek güce sahibiz. Bir kez başardık, yine başarabiliriz. HDP yüzde 7-8 olsaydı, şu an erken seçim yaşanırdı. Havuz medyasının bolca para verilerek anketleridir. Biz de anket yapıyoruz. HDP’nin en küçük oy oranı yüzde 11 buçuk çıkmaktadır. Toplum HDP etrafında kenetlensin. HDP’nin yüzde 13’lük oyu AKP’yi nasıl durdurduğunu gördünüz. HDP dışında kurtuluş yok. Olası bir dayatma referandum ve seçimler karşısında sıçramayı HDP’nin yapacağından kuşku duymuyoruz.”

EN SON EKLENENLER