BİKG 6’ncı Konferası’nın sonuç bildirgesini açıkladı

Barış İçin Kadın Girişimi 6’ncı Konferansı’nın sonuç bildirgesini basına yönelik baskılardan dolayı periscope’tan canlı yayın ile duyurmak zorunda kaldı. #BarışaÇokSes başlığı ile yayınlanan bildirgede ‘birlikte güçlenme’ vurgusu yapıldı

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG), 30 Ekim’de “Kadınlar Barışta Israrcı: ‘Olağanüstü’ Hayat Deneyimlerimiz Işığında Geleceğimizi Konuşuyoruz” sloganı ile düzenlediği 6’ncı konferansın sonuç bildirgesini açıkladı. Farklı kesimden çok sayıda kadının deneyimlerini paylaştığı konferansın sonuç bildirgesi, “#BarışaÇokSes” başlığı ile yayınlandı. Sonuç bildirgesinde, sokaklarda, kentlerde, yaylalarda kadınların birbirini yalnız bırakmaması ve birlikte güçlenme vurgusu yapıldı.

Önce kadınlar susturuluyor

Bildirgede, Artvin’de doğa mücedelesi veren kadınlardan, Şirnex ve Gever’de ablukalara karşı direnen kadınlara, Suryeli sığınmacı kadınlardan, KHK’lerle işten atılan kadınlara ve kapatılan basın organlarında ki basın çalışanı kadınlara kadar bir çok farklı kesimden kadınların yaşadıkları deneyimler hatırlatılarak, “Farkettik ki nereden gelmiş olursak olalım, yaşadıklarımızı benzer kavramlarla tarif ediyoruz” denildi. Kadınların anlatılarında ortaklaşan kavramın kadınlara yönelik bir ‘susturma’, ‘sessizleştirme’, ‘görünmezleştirme’ hali olduğunun altı çizilen bildirgede, “Yan yana gelince anladık ki toplumun yeniden kurgulanması halinde önce kadınlar susturulmaya, sessizleştirilmeye çalışılıyor” ifadelerine yer verildi.

Barış buluşmaları

Tartışmalar sonucunda ‘ortak bir dil bulmanın’ önemine vurgu yapıldığı bildirgede şöyle denildi: “Önümüze ilk olarak temas alanlarımızı arttırma gibi bir hedef koyduk. Yalnızca savaşı yaşayan, ablukayı deneyimleyen Kürt şehirlerine değil, ülkenin farklı yerlerine ziyaret ve buralarda buluşmalarımızı arttırmanın önemini konuştuk. Bunun için bu ülkenin farklı köşelerinde her alanda faaliyet gösteren kadın gruplarını ziyaret etme, bulunduğumuz yerlerde güçlenerek barış buluşmaları organize etme, hikayelerimizi hem sokaklarda barış noktalarıyla hem de internette video ve yazılarla yaygınlaştırma ve süreklileştirmeyi amaç edindik. Aslında dünyanın yeni baştan kurgulandığı bu süreçte kadınlar olarak uluslararası bir konferans yapmayı, uluslararası bağlantılarımızı güçlendirmeyi de konuştuk.”

Sözümüzü yaygınlaştıracağız

Medyaya yönelik baskılara da değinilen sonuç bildirgesinde, “Kendi mecralarımızı yaratma, genişletme, sözümüzü yaygınlaştıracak alanlar üretmeyi önümüze bir hedef olarak koyduk” vurgusu yapıldı. Yaklaşan 25 Kasım ile ilgili ise şu ifadelere yer verildi: “25 Kasım Kadına yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma gününün de yaklaştığı bu zamanda kadınlar olarak savaşa karşı mücadelemizin bizzat kendi gündelik hayatlarımızın dönüşümüne karşı, gündelik olarak bizi sindirmeye çalışan şiddet ve nefrete karşı bir mücadele olduğunu bir kez daha, somut olarak anladığımız konferansımızdan güçlenerek ayrılıyoruz. Yalnızlaşmayacağımıza, birbirimizi yalnız bırakmayacağımıza güvenerek ve önümüze birçok hedef koyarak ayrılıyoruz.” HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER