HDP’den kayyuma ilk tepki

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasına HDP’den ilk tepki geldi. Parti Sözcüsü Bilgen, ‘Yapılması gereken, halk iradesini yok sayanları yok saymaktır’ dedi

Amed Büyükşehir Belediyesi’ne, tutuklanan eşbaşkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın yerine Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla atandı. Konuya ilişkin Fırat Haber Ajansı’na (ANF) değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Qers (Kars) Milletvekili Ayhan Bilgen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Amed’i çok istediğini belirterek, “Bunu defalarca ifade etmişti. Seçim yoluyla başaramadılar ama şimdi kaymakamı kayyum yaparak Diyarbakır’ı aldıklarını sanıyorlar. Seçimle göreve gelinmesi gereken bir yere kayyum atamak, gelinen noktayı ortaya koymaktadır” dedi.

‘Kimse atanmış memurlara kapı aralamaz’

Bilgen, AKP’nin halk iradesine dönük uygulamalarının, darbe dönemlerinin bile gerisinde kaldığına vurgu yaptı. Bilgen, yapılması gerekeni ise şöyle işaret etti: “Burada yapılması gereken, halk iradesini yok sayanları yok saymaktır. Tepkiler, bir süre sonra bu şehirlerin böyle yönetilemeyeceğini gösterecektir. Kimse atanmış memurlara kapı aralamaz. Bu, bir rejimin çöküşünün açıkça ilan edilmesidir.”

‘Çılgınlık’ olarak değerlendirdi

HDP Grup Başkanvekili ve Amed Milletvekili İdris Baluken de kayyum atamasını Meclis kürsüsünden şöyle değerlendirdi: “Bir çılgınlık içerisine girdiler. Hükümet Amed’in Kürt halkı açısından, Türkiye demokrasi güçleri açısından anlamını biliyor. Umarım, sonuçlarını iyi hesaplamıştır. ‘Halep’i Halepliler, Musul’u Musullular yönetsin’ diyenler, Diyarbakır’ı Saray memurlarıyla yönetmeye kalkıyorsa, bu, ancak kendi siyasi akıbetini hızlandırma açısından çılgınlıktır. Ortadoğu’da bu tarz diktatörlük ve çılgınlığa girenlerin daha büyük sarayları vardı!” Baluken, hükümetin darbe ve düşman hukukunu hayata geçirdiğini söyledi.

Öte yandan Amed Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasına tepki gösteren HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), “Halk iradesini yok sayarak gasp eden, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan bu hukuksuz düzenleme, demokrasiye ve adalete inanan herkes için yok hükmündedir” dedi.

EN SON EKLENENLER