Irak ordusu Musul sınırına ulaştı

Operasyona katılan Irak Terörle Mücadele Birimi’nin (CTS) doğudan Musul’a doğru ilerlediği bildirildi. Terörle Mücadele Birimi’nin üst düzey komutanlarından Muntadhar El Şimari Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada Bizvaye köyünün IŞİD’den geri alındığını belirtti. El Şimari, “Bu gece, gereken kontrol sağlanabilirse, Musul ile aralarındaki mesafenin 700 metre kalacağını” dile getirdi.

Terörle Mücadele Birimi’nin komutanlarından Abdülvahap El Sadi ise IŞİD’in kontrolündeki Gökceli kasabasına girdiklerini ve kontrolü sağlamak için çatışmaların sürdüğünü dile getirdi. El Sadi, Irak ordusuna bağlı birliklerin Musul’un Karama mahallesine girdiğine ilişkin haberleri ise doğrulamadı. 

Daha önce Reuters haber ajansı, Iraklı askerî kaynaklara dayandırarak verdiği haberinde ordunun Musul’un Karama mahallesine girdiğini duyurmuştu.

Irak ordusundan yapılan açıklamaya göre, Kürt Peşmerge milislerin beş köyü ele geçirdiği belirtildi. Kuzeyden ilerleyen Irak hükümetine bağlı birliklerin de kente çok yaklaştığı bildirildi. Operasyona katılan Iraklı Şii milis grubu Haşdi Şabi ise kentin batısında Musul’u IŞİD’den kurtarmak için çatışıyor.

17 Ekim’de Irak ordusu, Peşmerge ve yerel milislerin başlattığı operasyona ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan destek veriyor. Irak askerî kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun başlamasından bu yana sadece kentin güneyindeki cephelerde IŞİD için savaşan 750 milisin öldürüldüğü belirtildi.

IŞİD milisleri keskin nişancılar, mayınlar ve intihar saldırıları ile Irak hükümetine bağlı birliklere karşı mücadele veriyor. Gözlemciler, Musul’un kurtarılması için mücadelenin aylar sürebileceğini tahmin ediyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Reuters/dpa/ afp, JD/BK

 

EN SON EKLENENLER