İsveç’teki belediye başkanlarından Kışanak ve Anlı çağrısı

İsveç’te 30 belediye başkanı, Türkiye hükümetine açık mektup yazarak, temel hukuk ilkelerine saygı göstermesini, Kışanak ve Anlı başta olmak üzere tutuklu tüm belediye yöneticilerinin serbest bırakılmasını istedi. Mektupta imzası bulunan Avesta Belediye Başkanı Lars İsacsson, ifade özgürlüğü ve demokrasinin temel değerlerinin çiğnenmesine sessiz kalmayacaklarını söyledi

Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanmasına dünyadan da tepkiler geliyor. Fırat Haber Ajansı’ndan (ANF) Murat Kuseyri’nin geçtiği habere göre; İsveç’in birçok merkezinde eşbaşkanların tutuklanması protesto edilirken, 30 belediye başkanı Türkiye’ye açık mektup yazarak, temel hukuk ilkelerine saygı göstermesini, Kışanak ve Anlı başta olmak üzere tutuklu tüm belediye yöneticilerinin serbest bırakılmasını istedi. Sosyal Demokrat İşçi Partili 30 belediye başkanının imzası bulunan mektupta, Türkiye’de gerçekleşen insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü ihlallerine tepki göstermeyen İsveç, Avrupa Birliği ve uluslararası topluma da eleştiriler yöneltiliyor. Kürt belediyelere kayyum atandığını da hatırlatan belediye başkanları, Türkiye’nin çok ciddi basın ve ifade özgürlüğü ihlalleri gerçekleştirdiğini ifade etti.

‘Eşbaşkanları serbest bırakın’

Türkiye’nin insan haklarına, kurum ve belediyelerin bağımsızlığına ve hukuk devletinin temel ilkelerine saygı göstermeye çağıran belediye başkanları, “Gültan Kışanak ve Fırat Anlı gibi halkoyuyla seçilmiş önde gelen politikacıların görevlerini yapamamaları demokrasiye yönelik bir tehdittir” dedi. Belediye başkanları mektupta, Kışanak ve Anlı ile cezaevlerindeki belediye eşbaşkanlarının serbest bırakılmasını, belediyelerine dönmelerini ve Türkiye’nin farklı düşünen politikacı, gazeteci, avukat ve insan hakları aktivistlerini tutuklamaya son vermesini istedi.

‘Savaşın son bulması için girişimde bulunacağız’

Mektubun yazılmasına öncülük eden Avesta Belediye Başkanı Lars İsacsson, Türkiye’deki insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerinin tahammül edilmez boyutlara geldiğini ve bu ihlallerden kendilerinin de etkilendiğini ifade etti. İsacsson, “Şu an 30 Kürt meslektaşımız cezaevinde. Bu nedenle 30 belediye başkanı olarak ortak mektup yazdık. Yarın sabah (bugün) mektubu Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği ve tüm görsel ve yazılı medyaya göndereceğiz” dedi. İsacsson, İsveç Hükümeti’nin Türkiye’de yaşananlara yeterince tepki göstermediğini belirterek, “Avesta milletvekili olan bir arkadaşımız bu konuyu parlamento gündemine getirecek ve Dışişleri Bakanı’ndan girişimde bulunmasını isteyecek. Bu tür konuları önümüzdeki yılın başında yapılacak olan Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin büyük kongresinde de tartışacağız. Savaşın son bulması ve barış görüşmelerinin yeniden ele alınması için İsveç Hükümeti’nin girişimde bulunmasını isteyeceğiz” diye konuştu.

‘Sessiz kalmayacağız’

İsacsson’un cezaevindeki meslektaşlarına da şu mesajı gönderdi: “İfade özgürlüğü ve demokrasinin temel değerlerinin çiğnenmesine ve tutuklamalara sessiz kalmayacağız. Türk Hükümeti politikacılar, gazeteciler ve meslektaşlarımızın tutuklanmalarına sessiz kalmayacağımızı bilmeli”

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER