Birleşmiş Milletler’de Rusya’ya Şok

Birleşmiş Milletler’de insan hakları konularının görüşüldüğü temel organlardan biri olan konseye Rusya’nın seçilememesi büyük bir sürpriz olarak değerlendirildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan gizli oylamada Rusya sadece 112 oy alabildi.

İnsan Hakları Konseyi’ne seçilecek 14 yeni üyeden 2’sinin Doğu Avrupa ülkelerinden seçilmesi kararlaştırılmıştı. Rusya, aldığı 112 oyla, 144 oy alan Macaristan ve 114 oy alan Hırvatistan’ın gerisinde kaldı.

Genel Kurul’da yapılan gizli oylama sonrasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne seçilen ülkeler ABD, Brezilya, Çin, Macaristan, Küba, Mısır, Irak, Japonya, Ruanda, Hırvatistan, Güney Afrika, Tunus, Birleşik Krallık ve Suudi Arabistan oldu.

Rusya’nın konseye seçilmemesi için kampanya başlatılmıştı

Hafta başında yüze yakın insan hakları kuruluşu Rusya’nın Suriye’de sivil ölümlerine yol açıp insan hakları ihlallerine yol açtığını öne sürüp, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne alınmaması yönünde kampanya başlatmıştı.

Yemen’deki hava saldırıları nedeniyle çok sayıda sivili öldürdüğü için eleştirilerin odağında olan Suudi Arabistan’ın da İnsan Hakları Konseyi’ne seçilmesi tepkilere neden oldu.

Churkin: Bir sonraki seçimde yeniden konseye gireriz

Oylama sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, “Rusya çok uzun zamandan beri konseyin üyesiydi. Diğer ülkeler uluslararası diplomasinin rüzgarına maruz kalmadıkları için çok daha şanslıydılar. Oylar birbirine çok yakındı. Bir sonraki seçimlerde Rusya yeniden konseye seçilir” dedi

EN SON EKLENENLER