Cezaevlerinde baskı had safhada

Tarsus Cezaevi’nde kalan hasta tutsaklara dönük baskılar arttı. Tutsaklara idare tarafından keyfi hücre cezaları veriliyor. Cezaevinden tahliye olan Saime Uçar, baskıların arttığına dikkat çekerek kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı

HAL ile birlikte cezaevlerinde kalan tutsaklar ölüme terkedildi. Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan tutsaklara çıplak arama dayatılırken, hasta tutsaklar ise tedavi edilmiyor. Cezaevinden tahliye olan Saime Uçar, cezaevinde baskıların had safhaya ulaştığını hatırlatarak, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Provake ediliyorlar

Tutsakların cezaevi idaresi tarafından sürekli provake edildiğinin altını çizen Uçar, tutsakların en temel haklarının bile cezaevi idaresi tarafından ellerinden alındığını kaydetti. Uçar, Adana Karataş Kadın Kapalı Cezaevi’nin kapatılmasıyla tutsakların Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’ne getirildiğini belirterek, cezaevinin fiziki olarak eski bir cezaevi olduğunu ve adli ile siyasi tutsakların birlikte kaldığı bir cezaevi olduğunu söyledi.

Çıplak arama işkencesi

Cezaevi idaresinin tutsaklar üzerinde yoğun baskı mekanizmasını devreye koydugunu aktaran Uçar, OHAL’le birlikte sistematik baskının artığına dikakt çekti. Uçar, “Cezaevinde tutsaklar zorla çıplak arama dayatmasına maruz kalıyor. Bu esnada tutsaklar darp ve hakarette maruz kalıyor. Gardiyanlar, tutsaklara hangi koguşlara gideceklerini sorduğunda siyasi koğuş denildiğinde gardiyan, ‘Oraya gidersen cezaevinden çıkmazsın. Gel başka koğuşta koyalim’ seni diye tutsakları bağımsızlar koğuşlarına alıyorlar” sözlerini kullandı.

Tedavi edilmiyorlar

Cezaevinde kalan hasta tutsakların da tedavi edilmediğini söyleyen Uçar, tutsaklara gönderilen mektup ve kargoların keyfi bir şekilde verilmediğini ve tutsakların mektup ve dilekçelerine ise el konulduğunu aktardı. Uçar, “OHAL sürecinden sonra baskılar ve keyfi tutumlar yönetime verilen haklarla daha da büyük bir boyuta ulaştı. Uçar, çok sayıda tutsağa da keyfi hücre cezaları verildiğini söyledi. Cezaevinde tek bir siyasi koğuşun olduğunu ve bu koğuşun kapasitesinin 40 olmasına rağmen 60 tutsağın kaldığına değinen Uçar, birçok tutsağın yerde yattığını aktardı.

Manisa’da grev sürüyor

Askeri darbe girişimi ile birlikte cezaevlerinde baskı, işkence ve hak ihlalleri tavan yaptı. İşkence haberleri ile gündeme gelen Manisa T Tipi Cezaevi’nde tutsaklara dönük baskı sürüyor. 19 Ekim tarihinde gardiyanların saldırısına uğrayan tutsakların revire geç götürüldüğü ve ters kelepçe ile günlerce yerde bekletildiği öğrenildi. Tutsakların ailelerinden edinilen bilgilere göre gardiyanların tutsaklara, “Şerefsizler, teröristler, Ermenisiniz, köpeksiniz” gibi hakaretler savurduğu aktarıldı. Aileler, tutsakların baskılara ve hak ihlallerine karşı başlattığı açlık grevinin ise hala sürdüğünü söyledi. Cezaevindeki müdürlerin tutsakları tek tek odasına çağırdığını aktaran aileler, müdürlerin tutsaklara “Ya benim istediğimi yapacaksınız ya da gardiyanlarım size istediğini yapar. Zaten gördünüz suç duyurusunda bulunuyorsunuz hiçbir sonuç çıkmıyor” dediğini belirtti. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Meclis’e Adalet Bakanlığı’nın cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.

ADANA / ANF

EN SON EKLENENLER