‘Edebiyata ve sanata kilit vurulamaz’

KHK ile kaptılan Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası ve Tîroj dergileri yaptıkları ortak basın açıklamasıyla kararın hukuksuzca alındığını belirterek, ‘Özgürlüklere, mühür vurmak imkansızdır’ dedi

zatılan OHAL kapsamında çıkarılan  Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası ve Tîroj dergileri, kapatmalara karşı ortak basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Özgürlük Dünyası editörlerinden Mustafa Yalçıner, “Yapılmak istenen derginin kapısına kilit vurmaktır. Bu beyhude bir çabadır. Özgürlüklere, mühür vurmak imkansızdır. Gerekçesi ne olura olsun fiilen uygulanabilir değildir. Özgürlük Dünyası demek ifade özgürlüğü demektir, insanların özgür olması demektir” dedi.

‘Asimilasyon bugün de sürüyor’

Dergilerinin yayın içeriğini “Kürtlerin sanatını, kültürünü sayfalara taşıyıp asimilasyona karşı bir politika geliştirdik” diye anlatan Tîroj Dergisi Yazı İşleri Müdürü Bülent Ulus ise inkar ve asimilasyon politikalarının Osmanlı’nın son dönemlerinde de görüldüğünü hatırlattı ve bu politikanın bugün de sürdüğünü ifade etti. Evrensel Kültür Dergisi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kara da, “Evrensel Kültür’ü kapatmakla önünde duramayacakları işe girişiyorlar. Susturamayacakları bir işe giriştiler” dedi.

‘Direnmek  zorundayız’

Toplantıya katılan Gazeteci Yazar Fehim Işık da, Cumhuriyet gazetesine dönük saldırıya değinerek, “Bize de düşen bu saldırılara karşı bu çalışmaları yükseltmektir. Bize saldıranlar çok acımasızca saldırıyor, onlara karşı biz de acımasızca direnmek durumundayız” dedi. Akademisyen Özgür Müftüoğlu ise “İktidarın karşısına aldığı en önemli kesim bilgiyi üreten kesimdir. Dolayısıyla önce üniversiteleri, medyayı hedef aldılar. Bize düşen görev, toplumu asgari zararla bu süreçten çıkarmaktır” dedi. Yazar Adnan Özyalçıner ise “Edebiyata, kültüre, sanata kimse kilit vuramaz. Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası ve Tîroj’u kapattılar ama bunların yerine yeni dergiler gelecek” diye konuştu.

 

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER