Ebadi’den sert mesaj: Savaş Türkiye’yi parçalar

Türkiye’nin Güney Kürdistan sınırına askeri sevkiyat yapmasına sert tepki gösteren Irak Başbakanı Ebadi, ‘Irak’ın işgali, Türkiye’nin parçalanmasına neden olur’ dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Katar’da, ‘Başika gereksiz bir gerginlik yarattı’ dedikten sonra Antalya’da da Ebadi’ye meydan okudu

Musul operasyonuna alınmayan Türkiye’nin Güney Kürdistan sınırına askeri sevkiyat yapmasına Irak Başbakanı Haydar El Ebadi’den sert tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Başika Kampı’nın “gereksiz bir gerginlik yarattığını” söyledi.

Ebadi: Türkiye parçalanır

Bağdat’ta basın toplantısı düzenleyen Ebadi, Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemediklerini ancak böyle bir durumun oluşması halinde ise Türkiye’nin parçalanacağını söyledi. Ebadi, “Irak’ın işgali, Türkiye’nin parçalanmasına neden olur… Türkiye ile savaşmak, karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Ancak karşı karşı gelmemiz halinde, buna da hazırız. O zaman (Türkiye’yi) düşman olarak nitelendirir, ona göre muamele ederiz” diye konuştu.

Hazırlık amaçlı

Ebadi’nin açıklamalarından kısa bir süre önce Türkiye, Şirnex’in (Şırnak) Silopiya (Silopi) ilçesine Ankara ve Çankırı’dan zırhlı araçlar göndermiş ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birlikleri de Silopiya’ya doğru yola çıkarılmıştı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, asker sevkiyatının “bölgedeki önemli gelişmelere karşı hazırlıklı olma” amacı taşıdığını söylemişti.

Şengal’e tehdit

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son günlerde yaptığı açıklamalarda sık sık Şengal’i ve Êzidîleri tehdit etmiş ve Şii Heşdi El Şabi milislerinin Tel Afer’e yönelmesi karşısında da “Cevabımız farklı olur” demişti. Işık da askeri sevkiyat ile hedeflerinin Şengal olduğunu şu sözlerle dile getirmişti: “Eğer o bölgede, özellikle Sincar bölgesinden Türkiye’ye yönelik tehdit ve terör örgütünün orada yuvalanma girişimi olursa Türkiye gereğini yapar.”

Çavuşoğlu: Gereksiz oldu

Katar’ın başkenti Doha’da Türkiye’nin askeri üssüne yaptığı ziyarette konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Başika Kampı gereksiz bir gerginlik yarattı. Olmaması gereken bir gerginlikti. Ama biz bunu yoluna koymak için de diplomatik çabalarımızı sürdürüyoruz” dedi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in, Bağdat ile Ankara arasında arabuluculuk yapabilecekleri yönündeki açıklamasını da “memnuniyet verici” olarak değerlendiren Çavuşoğlu, “Tabii İran’ın da burada pozitif bir katkısı olursa bundan memnun oluruz. İran’ın bu yaklaşımı için onlara teşekkür ederiz” diye konuştu.

KDP’ye mesaj!

Çavuşoğlu, dün de Antalya’da düzenlediği basın toplantısında, Ebadi’ye “Sen madem bu kadar güçlüsün niye PKK yıllardan beri senin topraklarını işgal ediyor. Zayıfsın, ondan sonra da kabadayılık yapmaya kalkıyorsun, retorik içine giriyorsun” dedi.

İsim vermeden Güney Kürdistan’da KDP’nin bağımsızlık çıkışlarına da karşı en sert tavrı kendilerinin gösterdiğini itiraf eden Çavuşoğlu, “Irak’ın toprak bütünlüğünü bizden daha güçlü destekleyen yoktur. Bugüne kadar ayrılma yönünde meyil gösterenlere karşı bu mesajı en güçlü biz vermişizdir. Başkaları gibi mavi boncuk hiç dağıtmadık” dedi.

HABER MERKEZİ

 

 

 

EN SON EKLENENLER