Nobel Zirvesi Kolombiya’da yapılacak

52 yıllık savaşa son veren barış anlaşmasının referandumda kıl payı reddedildiği Kolombiya, 16’ncı Nobel Barış Ödülleri Dünya Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

2-5 Şubat 2017 tarihleri arasında Bogota’da yapılacak Nobel Barış Ödülleri Dünya Zirvesi’ne çok sayıda katılımcının olması bekleniyor. Ekim ayında Nobel Barış Ödülü alan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un ev sahipliğindeki zirveye daha önce aynı ödülü alan çok sayıda eski lider katılacak.

Katılımcılar arasında ABD eski başkanlarından Jimmy Carter, Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, Güney Afrika eski Devlet Başkanı Frederik de Klerk ile Polonya eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa gibi Nobel Barış Ödülü sahipleri olacak.

Konuya ilişkin konuşan Nobel Barış Ödülleri Dünya Zirvesi Genel Sekreter Ekaterina Zagdalina, zirve sayesinde farklı ülkelerdeki barış süreçlerinin oluşumuna dair tecrübe paylaşımının mümkün olacağını söyledi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında 4 yıl süren müzakereler, 26 Eylül’de kalıcı barış anlaşmasıyla sonlanmış ancak 2 Ekim’deki referandumda anlaşma yüzde 50,21 gibi bir oyla reddedilmişti. Referanduma katılım ise yüzde 37,4 civarında kalmıştı.

BAGOTA

 

 

 

EN SON EKLENENLER