NYT: Avrupa dehşet içinde

ABD’nin en saygın gazetesi sayılan New York Times (NYT), Türkiye’de yaşanan hak ihalleri ve basına yönelik baskıları ele alan bir başyazı yazdı. Yazıda, “Erdoğan’ın otoriterliğe doğru yürüyüşünde sinir bozucu olan şey, sıkıntı verecek derecede tanıdık olması” denilirken, “Gerçek ve hayali düşmanların toplu halde gözaltına alınmasına bahane olan bir darbe; düşmanların saldırısına karşı koyabilecek tek kişi olduğu iddiaları; medyanın susturulması. Dünya bunu geçmişte başka ülkelerde gördü” şeklinde ifade edilerek yaşananlara geniş yer verildi.

‘Rotasından saptı’

“Erdoğan, Türkiye’nin parlamenter sisteminin yerine, kendisinin zaten sahibi olduğu kayda değer gücü resmen genişletecek bir başkanlık sistemi getirme hırsını saklamıyor” denilen yazıda, “ABD ve Avrupa, Erdoğan’ın ilk başbakan seçildiği ve Müslüman bir demokrasi modeli olarak selamlandığı rotasından sapmış olması karşısında dehşet içinde” denildi.

‘Kabul edilemez ama’

Yazıda, “Batı’nın Erdoğan’a davranışlarının kabul edilemez olduğu” söylenirken, ABD Dışişleri Yardımcısı Antony Blinken bir konuşmasında Türkiye’yi uyarması  “Dost Acı Söyler” olarak yorumlandı. Yazıda, uyarılar kaşısında “Erdoğan dinliyor mu?” denilerek Erdoğan’ın eleştirileri ciddiye almadığı belirtildi.

WASHINGTON

 

EN SON EKLENENLER