Öldürüp kurşun parasını istedier

2013 yılında bir araya gelen TSK bünyesindeki “intihar eden askerler”in aileleri, kurdukları Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği ile evlatlarının, TSK’den “intihar etti” denilerek teslim aldıkları cenazelerinin ölüm nedenlerini araştırıyor.

Dernek Başkan Yardımcısı Rıza Doğan’da “intihar etti” denilerek cenazesi kendisine verilen binlerce aileden biri. Dersim Pülümürlü olan Doğan ailesinin çocukları Uysal Doğan, askerlik yaptığı Mûş’un Hasköy ilçesindeki Güzelyazı Karakolu’nda 8’inci ayında intihar denilerek ailesine teslim edildi.

Savcı FETÖ’den tutuklu

Olayın soruşturulması için başvuran baba Doğan’nın talebi üzerine davayı Elazığ 8’inci Kolordu Komutanlığı Savcılığı yürütüyor. Davanın en başından beri dosyayı elinde tutan Savcı Orhan Çelik ise, Cemaat operasyonları kapsamında tutuklu. Doğan, çocuğunun intihar ettiğine dair hiçbir bulgu olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Oğlumun intihar ettiğini söylediler ama boğazından vurulan oğlumun balistik incelemelerde, kurşunun kendi silahından çıkmadığı ortaya çıktı. Aynı zamanda oğlumun silahının üzerinde parmak izi de yok?”

‘Oğlumu aşçı er vurdu’

Oğlunun intihar etmediğini aksine öldürüldüğünü dile getiren baba Doğan, oğlunun boğazından çıkan kurşunun karakolda aşçı olan erin silahından çıktığının anlaşıldığını belirtti. Aşçı askere hiçbir cezaii yaptırım uygulanmadığını söyleyen baba Doğan,  delillere rağmen iki kez takipsizlik verilen dosyayı Anayasa Mahkemes’ne taşıyor. Kürt ve Alevi oldukları için çocuklarının kimliklerinden dolayı ayrımcılık ve cinayete kurban gittiğine işaret eden Doğan, devletin kendisinden oğlunun boğazından çıkan kurşun parasını da istediğini ifade etti.

Ailelere çağrı

Aynı karakolda görev yapan 4 erle görüşen baba Doğan, “Çocuklarla görüştüğümde tedirgindiler. ‘Biz askerliğimizi bitirelim, seni gelip göreceğiz. Sana olayın iç yüzünü anlatacağız’ dediler. Fakat Komutanları tarafından sanıyorum tehdit edildiler. Çünkü çocuklar ‘Amca bu işin peşini sakın bırakma’ demişlerdi bana” diye konuştu. Tek taleplerinin adalet olduğuna vurgu yapan Doğan, şimdilik 150 ailenin örgütlendiği Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği’ne daha fazla ailenin kendilerine katılması çağrısında bulundu.

 Selami Aslan / Ankara

 

 

EN SON EKLENENLER