Halk Kürt Siyaseti’ne darbeye karşı sokağa çıktı

Türkiye ve Kürdistan’ın birçok merkezinde halk polis saldırılarına rağmen HDP eşbaşkanları Yüksekdağ ve Demirtaş ile milletvekillerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Kürt siyasetine yapılan darbe ile HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasına karşı halk Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde sokağa çıktı. Ankara’da emek ve demokrasi güçlerinin, Kürt siyasetine yapılan darbe ile HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etmek için Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı’nın önünde yapacağı açıklamaya polis saldırdı. Açıklama öncesinde polis, Yüksel Caddesi’ni ablukaya alırken, toplanan kitleye de gaz bombaları ile saldırdı.

HDP İl Eşbaşkanı İbrahim Binici, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eşbaşkanı Lami Özgen ve TTB Başkanı Raşit Tükel, polis saldırısı sırasında darp edildi. Çok sayıda kişi gazdan etkilenirken, en az 6 kişi gözaltına alındı. Polis, Yüksel Caddesi ile Konur Sokağı halkın girişine kapattı. Kafelerde oturan insanlar zorla çıkartılırken, esnaf kepenk kapatmaya zorlanıyor.

Saldırıya karşı direniş

İstanbul Esenyurt, Sancaktepe ve Kadıköy’de toplanan yurttaşlara da polis saldırdı. Sancaktepe’de HDP üyeleri saldırıya “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarla karşılık verdi. Ara sokaklara dağılan kitle, tepkilerini sürdürüyor. Polis, ilçe binasını ablukaya aldı.

Aydın Didim’de ise HDP İlçe Binası önünde yapılan eyleme polis cop ve gaz bombalarıyla saldırdı. Aralarında HDP İlçe Eşbaşkanları Nuri İşbilir ve Gülten Süvarioğluları’nın da olduğu 15 kişi gözaltına alındı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı.

Wan’da protesto

Wan’da da polisin saldırısına rağmen, halk HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Eyleme DBP Wan İl Eş Başkanı Sevinç Şeker, HDP il eşbaşkan yardımcıları Yunus Parim, Serkan Arslan, HDP PM Üyesi Abdurrahman Doğar, DBP PM Üyesi Barış Oflas, Wan Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban, ilçe belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, KJA aktivistleri ile HDP-DBP il ve ilçe örgütleri de katıldı. Burada kitleye seslenen HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, gözaltıların Meclis’in bir kere daha bombalanması anlamına geldiğini belirterek, “Halkımızı her akşam saat 18.00’da gürültü ve ses çıkarma eylemine çağırıyoruz. Tüm mahallelerimizde, sokaklarımızda AKP’nin darbesine karşı duracağız” diye konuştu.

‘Mücadelemizi büyüteceğiz’

Êlih’de (Batman) yapılan protestoya da HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli ve HDP, KJA, DBP il yöneticileri ile yüzlerce kişi katıldı. Halk “İrademe dokunma” pankartı açarken sık sık “Direne direne kazanacağız” sloganı attı. Açıklamayı yapan HDP il Eşbaşkanı İkram İrgi, hiçbir baskı karşısında geri adım atmayacaklarını belirterek, “Baskı, gözaltı ve tutuklamalar karşısında sonuna kadar direneceğiz. Hiç kimse bizden mücadeleden vazgeçmemizi beklemesin” ifadelerini kullandı. Ardından konuşan HDP milletvekili Başaran ise, “Bugün arkadaşlarımızı aldınız, biz de buradayız gelin bizi de alın. Biz sadece halkımıza hesap veririz. Ancak siz halka nasıl hesap vereceksiniz?” dedi. DEP milletvekil Orhan Doğan’ın bir dönem gözaltına alınıp yıllarca tutuklu kaldığını hatırlatan Başaran, “Kürtlerin mücadelen vazgeçeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Cizîr’de bodrumlarda insanları katlettiniz, bugün de milletvekili arkadaşlarımızı gözaltına aldınız. Ama bu halk hiçbir zaman size boyun eğmeyecek. Mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

‘Bu karanlık yoldan geri dönülmeli’

Roboskili aileler de vekillerin gözaltına alınmasına Roboski Der önünde yaptıkları basın açıklamasıyla sert tepki gösterdi. Aileler adına açıklama yapan Roboski Der Başkanı Veli Encü, gözaltına alınan milletvekilleri arasında Roboski’de 34 akrabasını kaybetmiş HDP milletvekili Ferhat Encu’nun da olduğunu belirterek, “Katliamdan bu yana Roboski’ye ve Roboski özelinde Ferhat Encu’ya karşı adeta düşmanca bir tavır ile yaklaşan AKP iktidarı, bütün ilkesiz ve hukuksuz uygulamalarını bir bir devreye koymuştur. Ankara’nın dehlizlerinde sümenaltı ettikleri Roboski Katliamı’nın hesabını sormak için gittiği Meclis’i adeta önünü tıkamak için türlü yollar deneyen iktidar son olarak gözaltına almak gibi bir faciaya da imza attı. Biz Roboskili aileleri olarak yapılan bu hukuksuz ve ahlaksız tutuma bir an önce son verilmesini istiyoruz. AKP iktidarı bu karanlık yoldan geri dönmeli.” dedi.

EN SON EKLENENLER