‘Tüm halkı onuruna sahip çıkmaya çağırıyoruz’

HDK Eşbaşkanı Gülistan Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerine yönelik darbeye karşı tüm Türkiye halklarını onuruna sahip çıkmaya çağırdı. Koçyiğit, ‘Bu HDP milletvekillerinin kaçırılmasıdır’dedi
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşbaşkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Kürt Siyaseti’ne Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile 10 milletvekilinin gözaltına alınmasına karşı halkları mücadeleye çağırdı. Koçyiğit, milletvekillerinin gözaltına alınmasını halkın iradesine yönelik kesintisiz darbenin devamı, en son hali olarak değerlendirdi. Koçyiğit, “Bu darbeyi daha önceki darbelerde olduğu gibi tanımıyoruz. Halkımızla birlikte direneceğiz. Halkımız her yerde gerekli cevabı verecektir” dedi. Koçyiğit, “Bu yoldan dönülmeli ve eşbaşkanlarımızla ve milletvekillerimiz derhal serbest bırakılmalıdır. Bu aklın gideceği yer Hitler faşizmidir, iç savaştır, kardeş kanı dökülmesidir, karanlık günlerdir. Bu operasyonları yapanlara, bu ülkeyi karanlığa sürüklemeye çalışanlara şunu söylüyoruz: Buna izin vermeyeceğiz. Eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi için dün yürüttüğümüz demokratik mücadeleyi bugün de sürdüreceğiz. Hem irademizi savunacağız hem de eşit, özgür, demokratik bir ülke için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Herkesi bu karanlığa karşı direnmeye’

Bu bir onur mücadelesidir diye konuşan Koçyiğit, “Faşizme karşı ayakta kalma, varlık mücadelesidir. Mevcut yönetim bütün halkaların iradesini, demokratik mevzileri yok etmeye dönük saldırı gerçekleştiriyor. HDP seçmeni olup olmamaktan bağımsız, demokrasiye yönelik yapılan saldırıya karşı tüm halkımız bu darbeye karşı tutum almalıdır. HDP’ye oy veren halkımız da kendi onuruna sahip çıkmalıdır. Bugün bu mücadele Türkiye Cumhuriyeti tüm yurttaşların demokratlık, vatandaşlık görevidir. HDP’ye oy vermekle ilgili bir görev değildir. Türkiye zifiri bir karanlığa itiliyor. Buna karşı mücadele etmek her yurttaşın görevidir. Herkesi bu karanlığa karşı direnmeye, aydınlık için, barış, eşitlik, demokrasi mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

‘HDP milletvekilleri kaçırıldı’

Kürkçü ise ‘Bu gece olanların ceza hukukuyla hatta herhangi bir hukukla izah edilebilir tarafı yok. Bu HDP milletvekillerinin kaçırılmasıdır. Olanların açıklaması budur’ dedi. Kürkçü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’yi “Nazi tipi” bir diktatörlüğe götürdüğünü belirterek, “Devlet, parlamenter demokrasinin uluslararası standartlarına bağlı kalacak mı kalmayacak mı? Temel soru bu” açıklamasını yaptı.

‘Geleceğimize sahip çıkacağız’

Öte yandan, HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu ise “Bu darbeleri defalarca kez yaşadık. Biz kendi aydınlık geleceğimize de halkla beraber sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ben inanıyorum bizimle yürüyen insanlarda şuan derin bir üzüntü içinde olsalar da bunu düşünüyorlar. Kendi iradelerine yapılan bir darbe olduğunu düşünüyorlar. Herkesin istediği daha huzur içinde yaşamak, düşünce özgürlüğü, yaşam hakkı, insan haklarının hayata geçmesi… Bütün bunlar aslında çok mümkünken malesef bir ikbal için, başkanlık için ve onun etrafında toplananların iradesi için tekçi bir anlayışla ülkeyi yönetmek için bunlar yapılıyor” şeklinde konuştu.

EN SON EKLENENLER