AB Büyükelçilerinden Türkiye Raporu

ANKARA — 

Ankara’da Avrupa Birliği üyesi ülkeleri temsil eden büyükelçiler, AB Komisyonu Delegasyonu’nda yaklaşık 1,5 saatlik toplantıda görüşlerini paylaştı.

Amerika’nın Sesi’nin edindiği bilgilere göre; toplantıya, Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı’nı Slovakya’nın yürütmesi dolayısıyla Slovakya’nın Ankara Büyükelçisi Anna Turenicova başkanlık etti.

Turenicova başkanlığındaki 28 AB üyesi ülkenin diplomatları, HDP’li siyasetçilere yönelik yargı sürecindeki gelişmeleri ana hatlarıyla özetleyen ve Türkiye’ye ilişkin genel değerlendirmeler içeren kısa bir yazılı metin hazırladı. Metin, Avrupa Konseyi ve AB Komisyonu’na gönderildi. Metinde, 9 Kasım’da açıklaması planlanan ve Kati Piri’nin raportörlüğünü AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu’nda, HDP çerçevesindeki siyasi durum ve son günlerdeki gazetecilere yönelik uygulamaları da kapsayacak güncel değerlendirmelere vurgu yapılması istendi.

Diplomatlar, gelişmelere bağlı olarak yeniden durum değerlendirmesinde bulunmak üzere gelecek hafta da toplanabileceklerini planladı.

Schulz: Avrupa hedefine bağlılık sorgulanmaktadır

Bu arada Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da, Türkiye’deki gelişmelere ilişkin yazılı açıklamasında, resmi makamlarca Avrupa normlarına ve ilkelerine sırt dönüldüğünü söyledi. Schulz, “Bugünkü gözaltılar Türkiye’de siyasi çoğulculuğun durumu konusunda ürkütücü bir sinyal göndermektedir. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP’li milletvekilleri, Türk toplumunun meşru ve demokratik temsilcileridir. HDP, Türkiye Millet Meclisi’nin üçüncü büyük grubudur. HDP’nin seçilmiş temsilcilerini hedef alan baskıların bir devamı olarak, kamuoyunda iyi bilinen isimlere yönelik son yaşanan gözaltılarla, Türkiye’deki resmi makamlar, ülkeyi demokrasiden uzaklaştırmakla kalmıyor aynı zamanda AB – Türkiye ilişkilerinin temelini teşkil eden değerler, ilkeler, normlar ve kurallara da sırtlarını dönüyorlar,” dedi.

Türkiye’nin AB adayı ve Gümrük Birliği mensubu bir ülke olduğunu kaydeden Schulz’un, “Hükümet tarafından atılan adımlar AB-Türkiye arasında sürdürülebilir bir ilişkinin temelinin ve Türk hükümetinin demokratik değerlere ve Avrupa hedefine olan bağlılığının sorgulanmasına sebep olmaktadır,” mesajı dikkat çekti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, bu hamlelerin Türkiye’nin güneydoğusundaki gerilimli durumu daha da kötüleştireceğini söyledi. Mogherini, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve diğer milletvekillerinin durumundan son derece endişeli olduklarını yazdı ve tüm AB elçilerini Ankara’da toplantıya çağırdı.

Birliğin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn da, gözaltılardan dolayı derin endişe duyduklarını kaydetti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de sosyal medya hesabından “Türkiye için yine çok kötü haber” yorumunu yaptı. Hollandalı politikacı, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile görüşmeleri askıya alması gerektiğini savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da Berlin’de düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye’de yaşananlarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Steinmeier, “Türkiye’de muhalefet susturuluyor, siyasetçiler içeri alınıyor” derken, Johnson da basın ve ifade özgürlüğüyle ilgili endişelerin dile getirilmesi gerektiğini belirtti. Almanya, Ankara’daki maslahatgüzarını da son gelişmeleri değerlendirmek üzere geri çağırdı.

EN SON EKLENENLER