BTK, VPN servislerini engellemeye başladı

 

T24’ten Füsun Sarp Nebil’in yazısına göre bu servisler arasında; Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

Füsun Sarp Nebil, VPN engellemesini şöyle tarif etti

“VPN servislerinin kapatılmasının nedeni, Twitter, Facebook gibi servislere dün itibariyle uygulanan erişim daraltmanın VPN ile bypass edilmesini engellemek.

Ancak VPN servisleri sadece bireyler tarafından ve sadece engellemeleri aşmak için kullanılmıyor. Yanısıra bankalar, noterler ya da şirketler VPN kullanıyorlar. Çünkü güvenli. Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) kelimelerinin kısaltılmışı olan VPN, genel internet ağı içinde özel ve güvenli bir tünel açmak anlamına geliyor. Dolayısıyla VPN’in tamamen kapatılması sorun yaratır.

Çünkü VPN servislerini engellemek, ülkede ekonomiyi engellemek anlamına gelir. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile kötü yönde etkide bulunabilecek bir konu.

Dolayısıyla bu kararın tam düşünülmeden alınmış bir karar ya da 1-2 gün kazanmaya yönelik olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kullanıcıları farklı VPN servislerine yöneltebileceği gibi, yasaklanan VPN servislerinin –ki dün geceki engelleme sonrasında, kullanıcılara çeşitli VPN servislerinin reklamları ulaştı. Yani durumu yakından takip eden şirketler bunlar– port değiştirmesi ya da protokol değiştirebileceklerini, dolayısıyla müşterilerinin yolunu tekrar açabileceklerini düşünmek lazım.

Bu arada, internet kullanıcılarını VPN kullanımına itmek de bir başka sorun. Kullanıcılar gittikçe daha marjinal ya da bilinmeyen VPN servislerine yönelebilir. VPN firmalarının istihbarat örgütleri ile ilişkisini olanları duyuyoruz. Dolayısıyla kullanıcıların bir kısmının bu istihbarat örgütlerinin kucağına düşmesi de çok mümkün.

Ya da kullanıcılar, İran’daki yabancı uydu internet servis sağlayıcılarından internet almaya başlayacaklar ki.. Yani kararın geri alınacağını zannediyoruz.”

EN SON EKLENENLER