HDP’lilerin tutuklanmasıyla TBMM aritmetiği değişti

HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 9 milletvekilinin tutuklanmasının ardından gözler Meclis aritmetiğine çevrildi. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olacak. Bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde “üyesinin yani milletvekilinin kalmaması” halinde, boşalmayı takip eden doksan günden sonraki ilk Pazar günü ara seçim yapılması gerekiyor.

9 MİLLETVEKİLİ TUTUKLANDI

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında tutuklama kararı verildi.

İLİN VEYA SEÇİM ÇEVRESİNİN, TBMM’DE ÜYESİNİN KALMAMASI HALİNDE

Anayasa’nın 78’inci maddesine göre; Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, ara seçime gidiliyor. Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılıyor ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemiyor. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar veriliyor Genel seçimlere bir yıl kala, ara seçimi yapılamıyor

Bir ilin veya seçim çevresinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde üyesinin kalmaması halinde, boşalmayı takip eden doksan günden sonraki ilk Pazar günü ara seçim yapılması gerekiyor.

MAHKEME KARARI İLE MİLLETVEKİLLİĞİ SIFATININ SONA ERMESİ

Anayasaya göre; milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.

Hakkari’nin Meclis’te 3 milletvekili var. Hakkari’nin milletvekilleri HDP’li Abdullah Zeydan, Nihat Akdoğan, Selma Irmak.

Şırnak’ın Meclis’te 4 milletvekili var. Şırnak’ın milletvekilleri HDP’li Aycan İrmez, Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encu, Leyla Birlik. (ANKA)

EN SON EKLENENLER