Kanser asıl diptekileri vuruyor

Amerikan Kanser Derneği (ACS) ile The Lancet Dergisi’nde yayınlanan iki ayrı rapora göre özellikle kadınlar arasında kanser ölümleri ciddi artış gösteriyor. Kanser ölümlerinin en fazla görüldüğü ülkelerdeki teknik yetersizliklerin giderilmesi ve önlemlerin arttırılması sayesinde her yıl milyonu aşkın ölümün önüne geçilebileceği öneriliyor. ACS tarafından yayınlanan rapora göre 2012 yılında dünya genelinde 8 milyon kişi, kanserden yaşamını yitirirken, bu kişilerin 3,5 milyonu kadınlardan oluşuyordu.

The Lancet’te yayınlanan diğer rapora göre ise son yıllarda yıllık ortalama 1.7 milyon kadına meme kanseri teşhisi konulduğu ve bu sayının 2030’a kadar yılda 3,2 milyona ulaşacağı uyarısı yapıldı. Rapora göre, rahim kanseri teşhislerinin ise en az yüzde 25 artarak 2030’a kadar yılda 700 bini geçeceği vurgulandı. ACS raporunda da kanser türlerinin halen dünyadaki kadın ölümlerinin yüzde 14’ünden sorumlu olduğu kaydedilirken, meme kanserinin 2012’de 522 bin, akciğer kanserinin ise 491 bin kadının yaşamını yitirmesine yol açtığı belirtildi.

Her iki rapora göre her 10 rahim kanseri vakasından 9’u Afrika, Güney ve Orta Amerika, Güneydoğu Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde görülüyor. Yine meme kanserine yakalanan kadınlar arasında iyileşme oranı Almanya, Fransa ve ABD gibi ülkelerde yüzde 80 iken, Güney Afrika veya Hindistan’da bu oran yüzde 50’ye kadar düşüyor. Ayrıca kanser vakalarının yüzde 60 yoksul ülkelerde görülürken, bu ülkeler radyo terapi araçlarının ise sadece yüzde 32’sine sahip. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER