Önder: ‘Bu topraklar sizden zalimini gördü, boyun eğmedi’

Gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Diyarbakır’da DBP İl Binası önünde bir araya gelen halka seslendi. HDP Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve 9 milletvekilinin tutuklanmasına tepki gösteren Önder, konuşmasına IŞİD’in Diyarbakır’da gerçekleştirdiği bombalı saldırıyı kınayarak başladı.

Bombalı saldırı olduğu esnada emniyete götürüldüklerini anlatan Önder, “Biz o binaya girdikten sonra ve o binanın içindeyken bu patlama gerçekleştirildi. 26 gündür parti yöneticilerimiz eş başkanlarımız orada gözaltında tutuluyordu. Bu operasyon ince planlanarak düzenlenmişti. Hapishanelerle, sürgünlerle, katliamlarla yıldırmaya çalışıyorlar bizi fakat bilmedikleri bir şey var tarih. Siz tarihin gördüğü en zalim yönetim değilsiniz. Bu topraklar sizden çok daha zalimlerini gördü, dizi toprağa değmedi, baş eğmedi, boyun eğmedi bundan sonrada eğmeyecek” dedi.

‘Bize reva görülen hapishaneler’
Hükümetin ‘Edirne’den Van’a’ diye başlayan açıklamalarını eleştiren Önder, “Edirne’den Van’a onlar için sadece rantın, hırsızlığın, yağmanın temsil edildiği bir yer manasına geliyor. Edirne’den Van’a bize reva görülen ise bu illerin hapishaneleri. Eş başkanımızı Edirne’ye sürgün ettiler. Başbakan, Adalet Bakanı diyor ki; ‘Mahkemeler çağırmışsa saygı duyacaksınız gideceksiniz’. Daha kısa bir süre önce ‘Bu mahkemeleri tanımıyoruz, bu mahkemelere güvenmiyoruz. Anayasa Mahkemesi’ni de tanımıyoruz’ diyen siz değil miydiniz? O mahkemelere gitmemek için Meclisi 25 saat çalıştırdınız. Niye, iddialar hırsızlıktı, iddialar vurgundu, talandı. Bundan kurtulmak için” dedi.

Bölgede yaşanan çatışma ve ölümlere de değinen Önder, “Uluslararası mahkemelerde bulunan dosyalar sizin boyunuzu aştı. Bunların hesabı görülmeyecek mi sanıyorsunuz? Tarih hiçbir şeyi unutmaz, hiç bir şeyi affetmez. Bugün gasp ile bunları engellemiş olabilirsiniz ama bu devran hep böyle gitmeyecek. Bu terazinin çekeceği bir ağırlık vardır, ondan sonra ne yapacaksınız, bunun cevabı kocaman bir hiç ve sizin korkunuz, telaşınızdır” dedi.

‘Kürtleri siyasetten tasfiye etmek istiyorlar’
Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ise, AKP Hükümetinin Kürtler hakkında kararını verdiğini kaydederek şunları söyledi, “Verilen karar bu, Kürtleri tamamen siyasetten tasfiye etmek. AKP tarafından verilen bu karar AKP’den önce çok defa verilmişti. 2009’u hatırlayın, KCK davalarında 10 binlerce arkadaşımızı aldılar. Ben de aralarındaydım, 5 yıl cezaevlerinde kaldık. Biz her zaman her koşulda direneceğimizi söyledik. AKP karşısında HDP dışında hiçbir güç yok. Bu yüzden AKP’nin kirli politikalarının hedefi oldu. AKP şu an bitmiş durumda, bu yüzden Kürtler üzerinden katliam yaparak zaman kazanmaya çalışıyor, buna izin vermeyeceğiz. Belki yarın bizleri de tutuklarlar ama sizler varsınız, siz olduğunuz sürece direniş devam edecek” dedi. (Evrensel)

EN SON EKLENENLER