BU DEVRAN BÖYLE SÜRMEZ

AKP’nin Kürt siyasetine düzenlediği gece yarısı darbesi ile HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerini tutuklamasına karşı Türkiye, Kürdistan ve dünyanın birçok yerinde Kürdistanlılar ve dostları ayaktaydı. Güney Kürdistan’daki siyasi partiler ise operasyonu ‘Tüm Kürtlerin iradesine yapılmış darbe’ olarak nitelendirdi. Rojava’da da eylemler vardı

AKP’nin Kürt siyasetine yönelik gece yarısı darbesiyle HDP eşbaşkanları ve milletvekillerini tutuklaması, Türkiye ve Kürdistan’da protesto edildi. İstanbul, İzmir, Aydın, Antalya, Eskişehir, Ankara, Mersin, Adana, Kocaeli, Bursa ve daha birçok kentte alanlara çıkan binlerce yurttaş darbeyi lanetledi. Eylemlere yapılan polis saldırıları sonucu onlarca kişi gözaltına alındı.

İstanbul’da eylemler

İstanbul’un Beyoğlu, Okmeydanı, Esenyurt, Gaziosmanpaşa, Zeytinburnu, Sarıgazi, Eyüp, Gazi Mahallesi, Kadıköy, Şişli, Esenler ve Sancaktepe semtlerinde alanlara çıkan yurttaşlar yürüyüş, basın açıklaması ve çeşitli eylemlerle tepkilerini dile getirdi. Birçok yerde eylemlere saldıran polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Çatışma yaşandı

Kadıköy’de eyleme saldıran polis, eylemcilere silah çekti. Silah çekme anını fotoğraflamaya çalışan HDP üyesi Şehriban Alkış gözaltına alındı. Esenyurt, Gazi Mahallesi, Sancaktepe ve Beyoğlu’na bağlı Hacıahmet Mahallesi’nde ise kitleye saldırı yapılması sonrası eylemciler ile polisler arasında çatışma yaşandı.

‘Direniş zafere götürür’

Siyasi darbeye karşı Eskişehir’de HDP binasında “Teslimiyet ihanete direniş zafere götürür” pankartı açarak açlık grevi başlatılırken; Antalya’da yapılan protesto eyleminde ise aralarında HDP Antalya İl Eşbaşkanları İhsan Nergiz ile Songül Şarklı’nın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

İzmir’de 52 gözaltı

HDP İzmir İl Örgütü’nün çağrısıyla Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde konuşan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Mahfuz Güleryüz, “milli irade” diyenlerin halkın iradesini ayaklar altına aldığını söyledi. Güleryüz, “Bizi gözaltılarla tutuklamalarla tehdit edenler bilsinler ki 40 yıldır direniyoruz. Gerekirse 100 yıl daha direneceğiz” dedi. Akşam saatlerinde Alsancak’ta toplanan kitleye saldıran polis, 52 kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

Her yerde alanlarda olacağız

Aydın Didim’de yapılan eyleme de saldıran polis 12 kişiyi gözaltına alırken; Bursa’da yapılan protesto eylemi de engellenmek istendi. Adana’da ise yapılan basın açıklamasında, “AKP hükümeti kendi sesinden başka ses, kendi seçilmişlerinden başka seçilmiş tanımıyor. Her yerde faşizme karşı demokratik direniş hakkımızı kullanacağız” denildi.

Tarsus’ta 2 polis yaralandı

Mersin’in Akdeniz ilçesinde de birçok mahellede gerçekleştirilen protesto eylemlerinde polis gerçek mermi kullandı. Tarsus ilçesine bağlı Fahrettinpaşa Mahallesi’nde HDP’ye dönük operasyonları protesto eden kitleye polis saldırdı. Gençler ile polis arasında çatışma çıktı. Polisin gerçek mermiler ve biber gazlı saldırısına karşı barikatlar kuruldu. Polis ile gençler arasında çıkan çatışmada 2 polis yaralandı. Ankara’da HDP’nin çağrısıyla Yüksek Caddesi’nde toplanan halka polis saldırdı. Saldırıda 7 kişi gözaltına alındı.

‘Boyun eğdiremeyeceksiniz’

AKP’nin Kürt siyasetine yaptığı darbe ile HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ve 7 HDP’li vekilin gözlatına alınmasına ilişkin DBP Amed il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP’li milletvekilleri, HDP-DBP MYK üyeleri, DBP’li Belediye eşbaşkanları, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, KJA, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklamasında sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

‘Özgürlüğe kadar…’

Gözaltına alınıp serbest bırakılan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ne baskının, ne cezaevlerinin ne de katliamların mücadelelerini engellemeyeceğini söyledi. “Bu topraklar bizimdir ve bu hapishanelerle bizi yıldıramaz” diyen Önder, şunları kaydetti: “Mahkeme çağırmışsa gideceksiniz deniliyor. Siz daha kısa bir süre önce bu mahkemeleri tanımıyoruz diyordunuz. Bunu diyen babamız mıydı, sizdiniz işte. Mahkemelere gitmemek için meclisi 25 saat çalıştırdınız. Gitmemek için bin bir dalavere ile yasa çıkardınız. Bizim de kurbanlık koyun gibi başımızı eğdiremeyeceksiniz, çok beklersiniz. Artık uluslararası mahkemelerde dosyalar sizin boyunuzu aştı. Bugün engellemiş olabilirsiniz ama bu devran böyle sürmeyecektir.”

Önder, bugün DTK önünde eyleme başlayacaklarını dile getirirken, “Hiç merak etmeyin bu mücadele, bu demokratik direniş özgürleştirene kadar devam edecektir. Biz de söz veriyoruz sizi kucaklayıp mücadelemizi sürdüreceğiz” vurgusunu yaptı.

‘HDP büyük bir mücadele veriyor’

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ise, AKP’nin Kürtleri siyasetten tasfiye etmeyi amaçladığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Fakat zindanlar bizi etkilemez. Zindandan dağlara kadar mücadele veriyoruz. HDP halkı için AKP önünde büyük bir mücadele veriyor bunun için hedef haline geldi. Sebahat Tuncel gözaltına alındı fakat sloganlarını, direnişini eksiltmedi” diye konuştu.

Dünyanın her yerinde Kürtlerin ayakta olduğunu dile getiren Güven, “Ev ev gezip mücadele vereceğiz. Gerekirse yine bedel veririz. Yarın ben de olmayabilirim ama siz varsınız onu biliyorum” dedi.

Kürdistan’ın ortak sesi: MUTLAKA KAZANACAĞIZ

HDP’ye dönük yapılan darbe, Kürdistan’ın birçok kentinde protesto edildi. HDP ve DBP Çewlîg (Bingöl) il örgütleri milletvekillerinin tutuklanmasını, il binaları önünde yaptıkları oturma eylemi ile protesto etti. Oturma eylemine parti yöneticileri, üniversite öğrencileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

‘Mutlaka kazanacağız’

Riha’da (Urfa) DBP ve HDP İl Örgütleri öncülüğünde DBP Haliliye ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya HDP Riha Milletvekili Dilek Öcalan, il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada ilk olarak konuşan DBP Haliliye İlçe Eşbaşkanı Halit Yıldıztekin, AKP hükümetinin ucuz komplolarının Kürt halkını korkutamayacağını söyledi. HDP Riha Milletvekili Dilek Öcalan da, AKP’nin demokratik siyaseti yok sayarak milletvekillerini esir aldığını söyledi. Öcalan, “Yaptıklarının hukuksuzluk olduğunu bildikleri için korkuyorlar. Bu yüzden gece yarısı operasyon yapıyorlar. Bedenleri esir alınsa da mücadeleleri meydanlarda olan vekillerimize selam olsun. Biz onurlu mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Mêrdîn’in (Mardin) Qoser (Kızıltepe) ilçesinde HDP’li milletvekillerin tutuklanmasına karşı halk gece ses çıkarma eylemi yaparken, sabah saatlerinde de esnaflar kepenk kapatarak tepki gösterdi.

Gever’de kepenkler açılmadı

Gece yarısı darbesine karşı Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ile Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde ise kepenk açılmadı. Fırın ve eczanelerin dışında kepenkler açılmazken; Gever’de polis, zırhlı araçlardan kepenklerin açılması için tehditler savurdu. Ayrıca kepenklerin açılmadığı bir başka yer ise Îdir (Iğdır) oldu. Öte yandan Mersin’in Akdeniz ilçesinde de dün kepenkler açılmadı.

Cizîr’den direniş mesajı

HDP’li milletvekillerinin tutuklanması Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde protesto edildi. HDP ve DBP ilçe örgütü yöneticileri tarafından yapılan basın toplantısında konuşan HDP İlçe Örgütü Başkanı Ali Akdeniz, “Yapılan siyasi darbe, tüm Kürt halkının iradesine yönelik bir darbedir. Bu baskılar bizi yıldıramaz. Ne olursa olsun biz davamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kobanêliler HDP için ayaktaydı

Kobanêliler, HDP’ye yapılan darbeye karşı HDP bayrakları ile alanlara çıktı. Kongreya Star ve TEV-DEM öncülüğünde yapılan eyleme binlerce Kobanêli katıldı.

Güneyli partiler darbeyi kınadı

AKP’nin HDP Eşbaşkanları ile milletvekillerini tutuklamasına ilişkin Güney Kürdistan’daki İslami Topluluk Partisi (Komeleya İslami), İslami Birlik Partisi (Yekgirtuya İslami) ve İslami Hareket (Tevgera İslami) ortak bir açıklama yayımladı. AKP’nin bu tür uygulamalarına son vermesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, milletvekili ve belediye başlanlarının tutuklanmasının Kürt halkının kazanımlarına yapılmış saldırı olarak nitelendirildi. Açıklamada, “Bu durum, Türkiye hükümeti tarafından birlikte yaşama, diyalog kanallarına ve Türkiye’nin geleceğine vurulan bir darbedir. Bu şiddet ve sindirme girişimleri başarılı olmayacak ve Türkiye’yi çok daha tehlikeli bir yola sokacaktır” denildi.

Goran siyasi darbeyi kınadı

HDP Eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin Güney Kürdistan parlamentosunda bulunan Goran Hareketi grubu tarafından yapılan açıklamada, “Goran Hareketi olarak Kuzey Kürdistan’da HDP eşbaşkanları ve milletvekilleri ile DBP belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasını kınıyoruz. HDP’yi siyasal ve ulusal mücadelemizin bir parçası olarak değerlendiriyoruz” denildi.

KOMAW: Direneceğiz

Kürdistan Şehit ve Kayıp Aileleri Kurumu (KOMAW), AKP tarafından Kürt halkının iradesine karşı gerçekleştirilen saldırıları kınadı. KOMAW tarafından yapılan açıklamada AKP’nin siyasi bir darbe gerçekleştirdiği ifade edilerek, “AKP, halkımızın ulaştığı yurtsever ve devrimci-demokrat bilinç seviyesini, belediye, parlamento gibi kurumsal düzeyde elde ettiği mevzileri hazmedemedi” denildi.

AKP hükümetinin seçimlerin ardından barış sürecini bitirerek saldırgan bir politikayı hayata geçirdiğinin hatırlatıldığı açıklamada “Bizler KOMAW olarak, meydanı AKP-Erdoğan’a bırakmayacağımızı, kazanımlarımızı korumakla kalmayıp esas büyük hedefimize ulaşıncaya kadar direneceğimizi belirtiyoruz” vurgusu yapıldı. HABER MERKEZİ/ANF

‘Tüm Kürtlere düşmanlıktır’

AKP’nin Kürt siyasetine düzenlediği gece yarısı darbesi, Güney Kürdistan’ın da birçok kent ve kasabasında lanetlendi. Hewlêr, Silêmanî, Kerkûk, Duhok, Kelar, Kifrî, Ranya, Derbendîxan, Taktak ve ve birçok merkezde düzenlenen eylemlerde darbenin hedefinin tüm Kürtler olduğu vurgulandı.

Kerkûk’ta Tevgera Azadî, Goran Hareketi, YNK, Komünist Parti ve Hizbî Zehmetkêşan (Kürdistan Emekçiler Partisi) partileri ile çok sayıda sivil toplum kurutumun katılımıyla basın açıklaması yapıldı. Ortak basın açıklamasında, AKP hükümetininKürtlerin tüm kazanımlarının tasfiye edilmeye çalışıldığı vurgulandı.

Aynı siyasi partiler ile İslami Topluluk Partisi (Komeleya İslami), İslami Birlik Partisi (Yekgirtuya İslami) ve birçok kurumunun Hewlêr’de düzenlediği basın açıklamasında konuşan HDP Güney Kürdistan temsilciliği eşbaşkanı Şilan Eminoğlu, “Erdoğan yalnızca Kuzey Kürdistan Kürtlerine yönelik siyasi bir darbe yapmamıştır, Erdoğan’ın tüm Kürt halkına karşı düşmanlık besleyen bir zihniyete sahiptir” dedi.

Dünya ayakta…

AKP’nin önceki gece HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş ile birlikte 7 HDP’li milletvekilini tutuklamasıyla gerçekleştirdiği siyasi darbeye karşı başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok yerinde Kürdistanlılar ve dostları ayağa kalktı. AKP darbesine karşı Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İngiltere, Norveç, Finlandiya gibi Avrupa ülkeleriyle Kanada’da on binlerce kişi protesto eylemleri düzenledi.

Yollar trafiğe kapatıldı

Almanya’nın başkenti Berlin ile Duisburg, Mannheim, Freiburg, Heilborn, Münih, Bochum, Münster ve Troistorf kentlerinde AKP darbesine karşı miting ve yürüyüşler düzenlendi. Önceki geceden beri alanlarda AKP’yi protesto edenlere, çok sayıda parlamenter, devrimci ve Kürt dostu da destek verdi. Başkent Berlin’de NAV-DEM ve HDK-Avrupa’nın çağrısıyla onlarca hareket, örgüt ve inisiyatifin Brandenburger Tor’da toplanmasının ardından Alman Dışişleri Bakanlığı binasına kadar yürüdü. Köln’de dün yapılan eyleme ise binlerce kişi katıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te ACTİT ve SKB üyeleri, kentin en büyük tren garı olan Gare du Nord’u işgal etti. Strasbourg, Marsilya, Bordeaux, Draguignan, Nice, Toulouse kentlerinde protesto yürüyüşleri düzenlendi. Eylemde katliam ve sivil darbeye karşı birlik mesajları verildi. Toulouse kentinde yapılan protesto eyleminin ardından Bölge Valiliği’yle görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede Fransız hükümetinden Türkiye’ye yaptırım uygulaması talebi iletildi. İngiltere’nin Nottingham kentinde East-Midlands Kürt Halk Meclisi’nin çağrısıyla gece yarısından sonra protesto eylemleri yapıldı. Bütün gece süren eylemde birçok anayol trafiğe kapatıldı.

TV kanalı işgal edildi

İtalya’nın başkenti Roma’da da Türk Konsolosluğu önünde, başlatılan direniş nobeti sürüyor. Nöbette yapılan konuşmalarda “AKP kanlı ellerini halk iradesinden çek” denildi. Milano, Modena kentlerinde de binlerce kişi, protesto eylemleri düzenledi. Öte yandan Milano’da akşam saatlerinde RAI-TV binası da Kürtler ve dostları tarafından işgal edildi. Eylemcilerin görüşme talebine RAI-TV tarafından olumlu yanıt verildi.

Konsolosluklarda protesto

Norveç’in başkenti Oslo’da da protesto eylemleri düzenlenirken; Kanada’nın Montreal ve Toronto kentinde yaşayan Kürtler ile dostları da iki gündür ayakta. Finlandiya’nın başkenti Helsinki de eylemlere sahne oldu. Avusturya’nın başkenti Viyana ile Linz ve Bregenz kentlerinde eylemler düzenlendi. Bregenz’de bulunan Türk Konsolosluğu’nun kapısına siyah çelenk bırakıldı.

‘Kınama çağrısı’

İsveç’in birçok kentinde HDP’ye yönelik AKP darbesi protesto edildi. Başkent Stockholm’de Türkiye Büyükelçiliği önünde, Helsingborg ve Malmö’de tren garında, Gävle’de Stortorget Meydanı’nda, Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla protesto gösterileri düzenlendi. İsviçre’nin Basel, Lozan kentleri ile Graubünden Kantonu başkenti Chur’da miting, yürüyüş ve protesto eylemleri düzenlendi. Öte yandan Yunanistan’ın başkenti Atina ile Lavrion kentinde, Rusya’nın başkenti Moskova ve Adıgey Özerk Cumhuriyeti’nde eylemler düzenlendi. Danimarka Kürt Dernekleri Federasyonu (FEY-KURD) temsilcileri ise, Danimarka Parlamentosu’ndaki partilerle görüştü.

Köln’de on binler HDP için yürüdü

HDP’li eşbaşkanlar ve milletvekillerinin tutuklanması, Almanya’nın Köln kentinde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı yürüyüş ve miting ile protesto edildi.

Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı yürüyüş Ebertplatz’da başlayarak Heumarkt’ta sona erdi. Burada gerçekleştirilen mitingte konuşmalar yapıldı.

Miting açılış konuşmasını yapan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, “HDP bütün hakların sesidir. 7 Haziran’daki başarısına tahammül edemeyen Erdoğan, HDP ve Kürtleri hedef aldı. Bu saldırılar bizi güçlendirir” dedi. Demokratik Güç Birliği adına konuşan Doğuş Ali Birdal ise Almanya-Türkiye ilişkisine tepki göstererek, “AKP, terör devleti olduğunu ortaya koydu. Türkiye’de yapılanlar açık bir darbedir. Herkesin buna karşı çıkması gerekiyor” diye konuştu.

Almanya Sol Parti Eşbaşkanı Bernd-Rexinger de, Demirtaş ile geçtiğimiz günlerde görüştüğünü belirterek, şunları söyledi: “Maalesef şu anda içeride. Çok üzgünüm. Her iki eşbaşkanın derhal serbest bırakılması gerekiyor. Biz Erdoğan’ın diktatörlüğünün kurumsallaşmasına izin veremeyiz. İnsanlar düşüncelerinden dolayı tutuklanmamalı. Bu bir diktatörlüktür. Merkel ve AB ülkeleri de sorumludur. Merkel hükümeti derhal ilişkilerini kesmeli ve AB de üyelik sürecini dondurmalı. Erdoğan sadece Türkiye için değil, bütün dünya için tehlikelidir.”

 

 

 

EN SON EKLENENLER