İHD’de eşbaşkanlık dönemi

İHD iki gün süren 18’inci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Daha fazla mücadele edileceği vurgusunun yapıldığı kongrede, İHD’de eşbaşkanlığa geçilmesi kararlaştırıldı

İnsan Hakları Derneği (İHD), iki gün süren 18’inci Olağan Genel Kurulu’nu Hacı Bektaş Veli Derneği konferans salonunda gerçekleştirdi. Kongreye İHD şubelerinin tamamı, siyasi partiler, emek güçleri sivil toplum örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Barış Hemen Şimdi” sloganı ile gerçekleştirilen kongre salonuna Amed’in Sûr ilçesinde katledilen Amed Baro başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafı asıldı.

En ağır süreç

Kongrede konuşan İHD kurucusu Akın Birdal, derneği 80 askeri darbesinden sonra kurduklarını ve hak ihlallerine karşı mücadele ettiklerini belirterek, İHD’nin demokrasi ve hukuk tarihinde önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Birdal, HDP Eşbaşkan ve milletvekillerinin tutuklanması, basına yönelik baskılar ve iktidarın hak ihlallerine dikkat çekerek, yaşanan sürecin 42 yıl boyunca darbe yılları yaşayan Türkiye tarihinin en ağır süreci olduğunu dile getirdi. Birdal, son zamanlarda artan hak ihlallerine Avrupa Birliği, (AB) Avrupa Güvenlik İş Birliği Teşkilatı (AGİT) ve dış çevrelerin her seferinde sadece “Endişe duyuyoruz” açıklamalarını eleştirerek, var olan duruma daha ciddi yaklaşmaları gerektiğini de söyledi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, HDP vekillerinin ve tutuklanması ve Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile basın kurumlarının kapatılmasını sert bir dille eleştirerek, Türkiye’deki AKP iktidarında olan şeyin tipik bir otoriter anlayış ve uygulamaları olduğunun altını çizdi.

500 bin kişi göç etti

Türkdoğan, savaş sürecinde 500 bin insanın zorunlu göçe tabii tutulmasının da gözden kaçırıldığını belirterek, 16 Ağustos 2015 ile 16 Ağustos 2016 tarihleri arasında 321 sivilin katledildiğini, devletin rakamlarına göre ise, 67 bin konutun yıkıldığını ve 500 binin üzerinde insanın göç ettiğini söyledi.

‘Demokrasi cephesi kurulmalı’

HDP Çewlîg (Bingöl) Milletvelili Hişyar Özsoy da, Eşbaşkanlarının kurul delegesi olduğunu, fakat hukuksuzca tutuklandığına dikkat çekerek, yeterince bir örgütleme ve demokrasi cephesi ile AKP’nin saldırılarının durdurulabileceğini kaydetti. Özsoy, etkin mücadele edilmemesi halinde oluşturulacak yeni ırkçı bir yapının dönüştürülmesinin yılları alacağını ifade ederek, demokrasi cephesinin ve mücadelesinin bir an önce örülmesi gerektiğine işaret etti. Yapılan kongrenin sonunda İHD de eşbaşkanlık sistemine geçildi. Tüzük değişikliğinin yapıldığı kongrede Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan eşbaşkanlığına seçildi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER