Kadın örgütleri: İrademizin arkasındayız!

Eşbaşkanlık sistemi ile kadının iradesini siyaset arenasına taşıyan HDP’ye yönelik operasyonları ‘kadın iradesine darbe’ olarak yorumlayan kadın örgütleri, ‘Kadın iradesinin önünde AKP yenilecek’ dedi

Bir kadın partisi olma iddiasıyla yola çıkan, vekillerinin büyük bir çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve eşbaşkanlık uygulaması ile kadınların yaşamın her alanında ‘özne’ olma perspektifiyle hareket eden HDP’ye yönelik operasyonlara kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri sert tepki gösterdi.

‘Biat etmeyeceğiz’

“15 Temmuz’da darbe girişimi yaşandığında ‘Millet iradesinin tanıyacaksınız’ diyenler bugün Kürt halkının, ezilenlerin ve kadınların iradesini tanımadı” diyen ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu, gözaltı listesine bakıldığında kadın iradesinin daha çok olduğuna vurgu yaptı. Otlu, “Mutlaka kazanacağız. Kadın iradesinin önünde AKP yenilecek. Biat etmeyeceğiz” sözleri ile tepkisini dile getirdi.

‘Ortak mücadele’

‘HDP’li vekillere vurulan kelepçe sadece onlara vurulmamıştır’ diyen EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise “Bugün HDP’li vekillere ve eşbaşkanlara vurulan kelepçe aynı zamanda halk muhalefetine, halkın siyaset yapma hakkına vurulmuş bir kelepçe olarak görmek gerekir” yorumunu yaptı. ‘Ortak mücedeleye ihtiyaç duyulduğuna’ vurgu yapan Gürkan, “Halk demokrasisini kazanmak üzere daha güçlü bir mücadelenin altını çizebilir” dedi.

‘HDP kadının sesidir’

Devrimci Parti Ankara İl Başkanı Nazlı Buket Yazıcı da şu sözleri ifade etti: “Gültan Kışanak ve Ayla Akat’ın tutuklanmasının hemen sonrasında bu ülkede 6 milyonun oyunu almış, HDP eşbaşkanları ve milletvekilleri gözaltına alındı. Bugün siyasette HDP’nin önemi bütün ezilenlerin, kadınların sesi olmasıdır. Kadın cinayetlerine, cezaevlerinde tacize, tecavüze ve daha birçok kadına yönelik şiddete karşı HDP kadın milletvekilleri olmasa mecliste tartışma konusu dahi olamayacaktır. HDP’ye ve vekillere yapılan bu saldırı HDP’ye oy veren, barışa, halkların kardeşliğine inanan, tüm ezilenlere, emekçilere yapılan bir saldırıdır.”

YDK: Vekillerin yanındayız

Yeni Demokrat Kadın (YDK) ise yaptığı yazılı açıklamada, “Bize dair ne varsa yok etmeye çalışıyorlar ancak teslim olmayacağız” dedi. YDK açıklamasında tutuklamaları ‘kadın iradesine saldırı’ olarak yorumladı. Açıklamanın devamında şöyle denildi: “15 Temmuz darbe girişimi ve hemen ardından ilan edilen OHAL ile erkekliğini tekrar ve yeniden üreten erkek devlet, bugünkü saldırıları ile kadınların iradesine saldırıyor; kadına dair ne varsa yok etmeye çalışıyor. Bizler Yeni Demokrat Kadın olarak, HDP’li kadın vekillerin yanındayız! Erkek egemen sistemin katlederek, şiddetin her türlüsüne maruz bırakarak, emek sömürüsüyle, yok sayarak saldırdığı kadınlar olarak kaybedecek bir şeyimiz yok! Kazanmak için, irademize sahip çıkmak için bulunduğumuz her yerde sokaklara çıkacağız! İrademizin arkasındayız!”

‘Öfkemiz büyük’

HDP’li vekillerin tutuklanmasına ilişkin ortak bir yazılı açıklama yapan Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın, Avrupa Kürt Kadın Hareketi, Almanya Kürt Kadın Hareketi, Demokratik Alevi Federasyonu-Kadın, Êzidî Kadın Meclisi ve Ceni Kadın Bürosu, tutuklamalara sert tepki gösterdi. “HDP kadınların, halkların, işçilerin, ezilenlerin, gençlerin partisi oldu” vurugusu yapılan açıklamada, devamla şu ifadelere yer verildi: “HDP, erkek egemenliğine karşı özgürlük ve eşitlik talebiyle mücadele eden kadınların partisi oldu. HDP programında, tüzüğünde kendisini kadın eksenli örgütlüyor. Eşbaşkanlık sistemiyle eşitlik mücadelesinin parlamentoda, belediye yönetimlerinde önemli bir simgesi oldu. Seçimlerde milletvekili ve belediye başkan adayların yarısını kadınlardan belirledi. Kadın eksenli anayasayı savundu. Gözaltında bulunan HDP’li tüm milletvekilleri ve kadın milletvekilleri Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Leyla Birlik, Selma Irmak, Gülser Yıldırım’ın HDP’nin kadın partisi olması mücadelesinin temsilcileri olarak görüyor ve sahipleniyoruz. Öfkemiz büyük! Şimdi erkek egemen sisteme karşı mücadele eden HDP’yi ve onun kadın vekillerini sahiplenme, enternasyonal dayanışma günüdür. Bu dayanışmayı büyütelim!”

BİKG: Kadınların sözüne saldırıdır

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) de, yaptığı yazılı açıklamada “HDP eşbaşkanları ve vekillerinin tutuklanması İstanbul’dan Diyarbakır’a 6 milyon insanın temsiliyetinin yok sayılması, sesinin susturulması demektir. Kadınların mecliste, belediyelerde eşit sözüne yönelik bir saldırıdır” dedi. ‘Barışta ısrarcıyız’ denilen açıklamada, “Yapabileceğimiz tek şey birbirimizi dinlemekten vazgeçmemek, sessizliğe ve kimsesizliğe gömülmemekse biz kadınlar tam da bunu yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER