CHP’nin Bildirisine AKP ve HDP Tepkisi

İSTANBUL — 

Cumhuriyet gazetesi yöneticilerine operasyon ve HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasının ardından dün Parti Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağıran Cumhuriyet Halk Partisi, bugün bir bildiri yayınladı.

Bildiride Türkiye’nin iyi yönetilmediği, ülkede otoriter Saray darbesi yaşandığı ve mevcut siyasi durumun ülkenin bekasına yönelik büyük bir tehdit oluşturduğu belirtilirken “ne darbe, ne dikta, yaşasın tam demokrasi” vurgusu yapıldı: “Diktatörlük kurma çabaları, çok geçmeden özgürlük, hukuk ve demokrasi sevdalısı halkımızın iradesi tarafından yenilgiye uğratılacaktır. Türkiye’yi uçuruma sürükleyenler mutlaka yargıya hesap verecektir.”

“Vatanını seven demokrasiye inanan her yurttaşımız biraraya gelmelidir”

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in sonsuza kadar yaşayacağı mesajını veren Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm toplumsal muhalefete çağrısı ise kendisi öncülüğünde adı konmamış “demokratik cephe” kurmak oldu: “FETÖ, PKK ve IŞİD terör örgütlerine yardım ve yataklık eden Saray ve AKP yöneticileri, demokrasimize ve ülkemizin bekasına yönelik en büyük tehdittir. Bu tehdit yurttaşlarımıza demokratik direnme hakkını da vermektedir. Demokrasimize, birliğimize, huzur ve barış ortamına karşı yapılan bu tehdidi önlemek için yapılması gerekenler bellidir. Vatanını seven, demokrasiye inanan, temel ve hak ve özgürlükleri savunan her yurttaşımız Cumhuriyetimize yönelen bu büyük tehdidi bertaraf etmek için biraraya gelmelidir.”

“AKP Meclis’teki milletvekillerini tutuklatarak teröre hizmet ediyor”

Başta Cumhuriyet gazetesi yöneticileri olmak üzere tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılmaları çağrısında bulunan ana muhalefet partisi, bildiride Halkların Demokratik Partisi’ne hiç atıfta bulunmasa da HDP’li milletvekillerinin tutuklu yargılanmalarına tepki gösterdi.

“AKP, TBMM zemininde ve seçimle gelen temsilciler ile yürütülmesi gereken çözüm sürecini, TBMM’yi hiçe sayarak doğrudan PKK ile pazarlığa girerek yürütmüştür. Ülkemizin karşı karşıya getirildiği terör ve şiddet ortamı, parlamentoyu yok sayan bu yöntemin ne kadar yanlış olduğunu kanıtlamıştır. Aynı hatayı tekrarlayan AKP, bugün de Meclis’teki milletvekillerini tutuklatarak teröre hizmet etmektedir. Hukuki süreçler tamamlanıp hüküm kesinleşmeden milletvekillerinin tutuklanması anayasaya ve Anayasa Mahkemesi’nin içtihatlarına aykırıdır. Bu hukuk dışı uygulamaya son verilmelidir.”

Darbe girişiminde yer alan, destek veren askeri, siyasi ve bürokratik tüm unsurların en kısa sürede ortaya çıkartılmasını talep eden CHP, OHAL kapsamında tutuklanan, görevden uzaklaştırılan ve ihraç edilenler için adil yargılanma hakkı tanınmasını ve insan haklarına aykırı muamelede bulunanlarla buna meşruiyet katan tüm sorumluların yargı önünde hesap vermesini istedi.

AKP’li Turan: “Bildiri utanç verici”

CHP’nin yayınladığı bildiriye iktidar adına ilk tepki AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan’dan geldi.

AKP Grup Başkan Vekili, 15 Temmuz sonrasında toplumdan gelen yoğun baskı sonucu Yenikapı’ya katılarak darbe ve terör karşısında tutumunu belirleyen CHP’nin bir süre sonra adeta gizli bir el devreye girmişçesine hükümet karşıtı eski söylemine döndüğünü savundu.

Turan, “Bu, CHP tarihi açısından bir utanç vesikası. ‘Bir milyon mağdur var’ diyerek FETÖ’ye selam çakan CHP, Parti Meclisi olarak açıkladığı skandal bildiriyle adeta şimdi terör destekçilerine sahip çıkıyor. Var gücüyle FETÖ, IŞİD ve PKK ile mücadele eden bir hükümeti ve Cumhurbaşkanı’nı terör destekçisi ilan etmek dünyanın neresinde görülmüş?” dedi.

“Terör örgütü PKK, şehirlerde hendekler kazarken, insanlarımızı şehit ederken olağanüstü toplanmayan CHP Parti Meclisi’nin, terör suçuyla ilgili HDP’lilerin tutuklanmasından sonra toplanması, CHP siyasetini özetlemektedir” diyen AKP Grup Başkan Vekiline göre, “CHP’nin, HDP’yi siyasete, Meclise davet etmesi gerekirken HDP’nin terör destekçisi politikalarına sahip çıkması kabul edilemez.”

HDP’li Bilgen: “Tutuklamalar hukuka aykırı diyen bir tutum yeterli değil”

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan HDP Grup Sözcüsü Ayhan Bilgen ise bildirideki “tehdidi bertaraf etmek için biraraya gelmek” kısmını önemsediklerini söyledi.

Bilgen, “Biz de daha önce demokratik cephe önerisinde bulunduk. Bunu değerli buluruz, bu öneriyi önemseriz. Biz bunu kimin önerdiğine, kimin öncülük edeceğine bakmayız. Ama burada odaklandığımız konu şudur: Milletvekillerinin tutuklanması hukuka aykırıdır diye bir tutumu yeterli görmüyoruz,” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlıkların kaldırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu söylemesine rağmen düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldüğünde CHP’lilerin evet oyu vermesinin HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasının önünü açtığını söyleyen HDP Sözcüsü, CHP’nin o günkü tutumu nedeniyle HDP’li 9 milletvekilinin tutuklu olduğunu ifade etti.

EN SON EKLENENLER