ÇYDD’den Cumhuriyet açıklaması

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) “İfade ve basın özgülüğüne indirilen darbe, Cumhuriyet Gazetesi baskını, seçkin ve demokrat gazetecilerin tutuklanması ve yakalanma kararları; toplumun adalet duygusunu en ağır biçimde tahrip etti” dedi. ÇYDD’den yapılan açıklama şöyle:  

Siyasal iktidar, ülkeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi yerine KHK (Kanun Hükmünde Kararname’lerle yönetmekten vazgeçmelidir!

Ülkemiz bir süreden beri Kurtuluş Savaşı’nı yöneten ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran TBMM yerine KHK’lerle yönetiliyor. KHK’lerle, devletin temel değerleri ve temel kurumları birer birer yıpratılıp itibarsızlaştırılarak yetkileri elinden alınıyor.

Ülkemiz, Anayasa’ya aykırı olarak “kuvvetler birliği” ile yönetiliyor.

Demokrasinin teminatı olan bağımsız yargı, ‘iktidarın yargısı’ olmak istemese dahi buna mecbur bırakıldı.

İfade ve basın özgülüğüne indirilen darbe, Cumhuriyet Gazetesi baskını, seçkin ve demokrat gazetecilerin tutuklanması ve yakalanma kararları; toplumun adalet duygusunu en ağır biçimde tahrip etti.

HDP milletvekillerinin tutuklanması, yirmi yıl önce yaşadığımız trajediyi yeniden gündeme getirdi. Bizler, dünya kamuoyu önünde, halkın iradesiyle milyonlarca oy alarak seçilen milletvekillerini ve belediye başkanlarını cezaevlerine atan bir ülke vatandaşı olmak istemiyoruz.

Bütün bunlar yetmezmiş gibi genel olarak medyaya ve internete getirilen yasaklar, halkın gerçekleri öğrenmesini engellemekte; getirilen polisiye tedbirlerin haklı önlemler olduğu izlenimi verilmeye çalışılmaktadır.

Özgürlüklerin temeli olan düşünce ve ifade özgürlüğünü terör ile özdeşleştiren bir hukuk sisteminin toplumu daha da ayrıştırmaktan ve düşmanlığa dönüştürmekten başka hiçbir yararı olmayacaktır.

Ortak paydamız, adaleti sağlayan hukuktur. Adalet yoksa toplumun geleceğinin de olmayacağını yüksek sesle ifade ediyoruz.

Halkımızı bizi birbirimizden ayıran güçlere karşı hukukun üstünlüğü etrafında bütünleşmeye;

Siyasal iktidarı toplumu kucaklayacak ve düşmanlıkları durduracak açık ve yakın tehlikeyi fark eden bir yönetim anlayışına davet ediyoruz.

Tersi durumda “Keşke…” demek, toplum için de iktidar için de çok geç olacaktır.

Siyasal iktidar, acil önlem almalıdır!

EN SON EKLENENLER