HDP: Makyaj mekanizmalarının içinde olmayacağız

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, dün aldıkları ‘Meclis çalışmalarına katılmama’ kararına ilişkin, ‘Halkımız seçtiği milletvekillerinin ve parti genel merkezinin durumuna bakarak Meclis’te siyaset yapıp yapmadığına karar verecek’ dedi. Halkı düşünerek karar vermek zorunda olduklarını belirten Bilgen, ‘Makyaj niteliğindeki hiçbir mekanizmada olmayacağız’ ifadelerini kullandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen son gelişmelerle ilgili Meclis grup salonunda basın toplantısı düzenledi. Polis ablukası altında olduğu için Genel Merkez binasında toplantı gerçekleştiremediklerini belirten Bilgen, AB Bakanı Ömer Çelik’in “Bu partiye yönelik özel husumetimiz yok” sözlerini hatırlatarak, Çelik’e “O zaman, genel merkezimize uyguladığınız ambargonun anlamı nedir?” diye sordu. “Halk seçtiği milletvekilinin ve parti genel merkezinin durumuna bakarak Meclis’te siyaset yapıp yapmayacağına karara verecek” diyen Bilgen, “Kimse bizi diğer partilerle karıştırmasın. Bizler milletvekili olmak için takla atanlardan değiliz. Biz bir oyunun figüranı asla olmadık, olmayacağız. Burada demokrasi varmış gibi gösterilmesini izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Cezaevine girmekten korkmuyoruz’

Milletvekillerinin partilerine girememesi ve sokakta hakarete uğramasının hem tüm partileri hem de Meclis’i ilgilendirdiğine dikkat çeken Bilgen, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Kılıçdaroğlu’na soruyoruz, dokunulmazlık düzenlemesi Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen evet oyuna sizi kim, nasıl ikna etti? Bizim yargılanmayla ilgili hiçbir kaygımız yok. Ne ifade vermekten, ne de cezaevine girmekten korkmuyoruz.” dedi.

‘Hiçbir şey olmamış gibi mi davranalım?’

Gazetecilerin dün yapılan ‘Genel kurul çalışmalarından çekilme’ açıklamasına ilişkin sorusuna Bilgen, “Dünden beri sağduyu çağrısı yapan, siyasi zeminlerde durun, demokrasi mücadelesi yürütün çağrısı yapanlara çok net bir şey diyoruz. Hiçbir şey olmamış gibi mi davranalım? Eşbaşkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız, parti yöneticilerimiz tutuklanırken hiçbir şey olmamış gibi mi davranalım? Halkın geleceği sözkonusu. Halkımız bizden ne bekliyorsa, süreci nasıl okuyorsa öyle davranacağız. Makyaj niteliğindeki hiçbir mekanizmada olmayacağız. Halkımızın tartışmalarının önünü kesmeyeceğiz” yanıtını verdi.

‘Halkı düşünerek karar vermek zorundayız’

Demokratik eylemlere, basın açıklamalarına yapılan saldırıları hatırlatan Bilgen, “Demokratik sivil etkinliklere böyle engellemeler devam edecekse, niye vekillerimizi tartaklatalım. Basının önünde niye hakaret ettirelim. Halkımız karar verecek. Burada kalmak için can atıyormuş gibi algı yaratılıp, partimizin yıpratılmasına izin vermeyeceğiz. Halk tepkisini nasıl örgütlemek isterse, nasıl ifade etmek isterse öyle eder. Bize çağrı yapanlar varsa, aynı şekilde orada iş yapamıyorsanız niye duruyorsunuz çağrısı da yapılıyor. Kendimizden çok bu ülkenin geleceğini, halkın bizimle birlikte baskı gören, işinden atılan, kapatılan gazetecileri de düşünerek karar vermek zorundayız. Kulağa hoş gelen sözler değil, fiili durumdur karar vermemize yol açacak olan” dedi.

‘Anayasa yapma koşulları oluşturulmalı’

Anayasa tartışmalarının hatırlatılması üzerine ise Bilgen şöyle konuştu: “Yeni anayasayla ne yapılmak isteniyor bilmiyoruz. Bugüne kadar yapılanlar bundan sonra yapılacakların göstergesi. Oyun olduğunu düşünüyoruz. Anayasa yapmak için bunun koşullarının oluşturulması lazım. Böyle bir ortamda nasıl referandum yapacaksınız. Bir parti anayasa tartışmalarından dışlanırken, bir partiyi yok sayarken, kurumsal olarak cezalandırmış olmuyor musunuz? Biz asla suç ortağı olmayız. O fotoğraf karesinde olmayız. Türkiye’yi anayasa yapılabilir bir koşulun ortaya konmasını istiyoruz.”

‘Kendi seçmenlerini dinlesinler’

Siyasi iktidarın sürdüregeldiği yöntemlerin çözüm olmadığına dikkat çeken Bilgen, “Kendi seçmenlerini dinlesinler, bizim seçmenimizi değil. Diyarbakır Ticaret Odası’nı dinlesinler, borsa yöneticileri bile yargılanıyor. Kendi partilerine oy verenleri dinlesinler, ne olduğunu çok net görürler. Bu yöntemlerin doğru olduğunu düşünüyorlarsa, diğer vekillerimizi de tutuklasınlar” diye konuştu.

‘Diplomayı hatırlatırız’

Bir gazetecinin 5 kez genel kurula katılmama durumuna karşı tutumlarının ne olacağını sorması üzerine ise Bilgen, “Normalde uygulanmıyor, ama bize uygulayabilirler. Şimdiye kadar almadıkları yoklamaları şimdi alabilirler. Devamsızlık için böyle tutum içine girebilirler. Bunu tartışacak bir durum içinde değiliz. Kamu çalışanları her gece bir kararname çıktı mı kaygısı yaşıyorken, milletvekilleri bunun önüne geçemiyorsa, bu aşamada kendi durumunu düşünmesi ayıptır” yanıtı verdi. Başbakan Yıldırım’ın “devamsızlıkla” ilgili konuşmasını anımsatan Bilgen, “Bize öğrenci, öğretmen, okul göndermesi yapmasınlar. Yaparlarsa akla diplomayı getirir. Bunlara girmesinler. Her şeyden nem kapan Cumhurbaşkanı var. Biz de kendisine Davutoğlu’nu hatırlatırız. Biz biliyoruz genel kurula kim devam ediyor. Geçen haftanın Meclis TV kayıtlarına baksınlar. Dışarıda iş kovalayanlar, oylama için kapıda oy verenleri biliyoruz. Muhalefet olmazsa düzenlemeler hızla geçer diyenler, bu Meclis’i noter gibi görenlerdir. Şimdiye kadar kendi vekillerine uygulamadıklarını bize uygulayacaklarsa kendilerinin bileceği iştir. Bizim şu anda böyle bir gündemimiz yok.”

Toplantı devam ederken HDP Milletvekili Nihat Akdoğan’ın gözaltına alındığı bilgisi verilmesi üzerine Bilgen, “Biz onun koruduğu oğlu değiliz, 4 bakanı değiliz. Biz Türkiye’nin uygulamalarının teşhir olması için kimin ne zaman ifadeye gitmeyeceğine biz karar veriyoruz. Onlar da dört farklı şehirde devam eden bir yargılama sürecinin aynı dakikalarda başladığını açıklasınlar” dedi.

Kaynak: ETHA

EN SON EKLENENLER