Yüksek’ten Tuncel’in tutuklanmasına tepki: Kazanan biz olacağız

DBP, HDP, KJA ve DTK’nin DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in tutuklanmasına ilişkin yaptığı basın toplantısında konuşan DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, ‘Eş genel başkanlarımızın da dediği gibi ‘o gemi limana ulaşacak’ halkımız merak etmesin. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bütün bu perdeleri yırtıp atacağız ve kazanan biz olacağız’ dedi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kongreya Jinên Azad (KJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), HDP eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile milletvekillerinin tutuklanmasını protesto eyleminde gözaltına alınan DBP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in tutuklanmasına tepki gösterdi. DBP Genel Merkezi Danışma Bürosu’nda yapılan toplantıya, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP milletvekilleri ve KJA’nın yanı sıra parti yöneticileri katıldı. Toplantıda konuşan Yüksek, hemen hemen her gün basının karşısına geçip yaşanan darbeyi dile getirmelerinin bile ülkenin içerisinde olduğu durumu özetlediğini belirterek, “Her gün ya vekillerimiz, ya belediye eşbaşkanımızı ya da dün olduğu gibi eş genel başkanımızın tutuklanması gibi” dedi. “Türkiye bir cunta yöntemi ile yönetiliyor” ifadelerini kullanan Yüksek, son bir yılda binlerce üyeleri, yöneticileri ile kamu emekçisinin gözaltına alınıp tutuklandığını ve görevden uzaklaştırıldığını söyledi.

‘Ev ev, sokak sokak gezeceğiz’

Sosyal medya ve tüm medya kuruluşlarının kendilerine kapatıldığını aktaran Yüksek, objektif yayın yapan tüm dergi, televizyon ve ajansların kapatıldığını vurguladı. “Bizler bu engellemelere karşı ev ev, sokak sokak gezip süreci anlatacağız” diyen Yüksek, “AKP şu kanaate vardı. ‘Kürt halkı özgürlük mücadelesini koruduğu sürece istediğim gibi at koşturamam’ deyip bu yaşananları Türkiye’ye reva görüp her kesimine yönelmiştir” şeklinde konuştu. Yüksek, 4 Kasım’da HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasıyla, HDP’nin Meclis dışına itilmek istendiğini dile getirdi. Yüksek Kürtlere dönük yoğun bir saldırı olduğunu belirterek, “AKP ise ne yaparım da Kürtlerin önünü keserim, Rojava’da engellerim, Irak’ta Kürtleri nasıl engellerimin peşine düşmüştür” dedi.

‘İnadına mücadelemiz devam edecek’

Türkiye’nin felaketin eşiğine geldiğini ifade eden Yüksek, “Şu an kapı komşusu olan bir ülkenin iç meselesine girecek söz söyleme yetkisi kalmadı. Irak’ta Suriye’de olanlarla ilgili söz sahibi değildir. Neden Türkiye söz sahibi olamıyor; o da Kürt karşıtı politikalar yürüttüğü içindir. Biz AKP hükümeti ya da ülkeyi yöneten devlete şunları söylemek istiyoruz; 90’ların yöntemleriyle ya da kendi gerçekleştirdikleri yöntemlerle Kürtleri yollarından çeviremezler.” diye konuştu. Baskıların kendilerini yıldıramayacağını dile getiren Yüksek, “İnadına bu alanda mücadelemiz sürecek ve AKP’ye teslim etmeyeceğiz bu alanları. AKP bu yaptıklarının altında kalacak” dedi. Tuncel’in tutuklanmasına da değinen Yüksek, “Eşbaşkanımızın gözaltına alınması ahlaksızcaydı, topluma gözdağı verircesine bir parti gelen başkanı gözaltına alıp tutukluyorsunuz” şeklinde konuştu. Türkiye halklarının iktidara tutum alacağına inandıklarını aktaran Yüksek, “Eş genel başkanlarımızın da dediği gibi ‘o gemi limana ulaşacak’ halkımız merak etmesin. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Bütün bu perdeleri yırtıp atacağız ve kazanan biz olacağız” dedi.

‘KJA üyeleri baskı altında’

Ardından konuşan KJA üyesi Fatma Kaşan ise şunları aktardı: “Tüm kadınların yakından da takip ettiği gibi KJA ve KJA üyeleri çok yoğun bir baskı altındadır. Eşbaşkanlık sistemi, sosyal ve kültürel yapılanmalarımız, yerel çalışmalarımız çok yoğun bir şiddet altındadır. En son HDP, DBP eşbaşkanlarımızın, vekillerin gözaltına alınıp tutuklanmalarıdır. Kadının siyasetten tasfiye etme girişimleridir. Yerel alanda toplumsallaşma AKP tarafından engelleniyor. Egemen erkek sistemine karşı demokratik bir kadın var. Biz Kürt kadınları olarak da bu görev ve misyonu üstlenmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” Ortadoğu’da kölelik ve özgürlük çizgilerinin birbiriyle mücadele içinde olduğunu dile getiren Kaşan, kadınlar olarak rollerini oynayacaklarını söyledi.

EN SON EKLENENLER