Avrupa ayakta: Kurum ve partilerden HDP ile dayanışma çağrısı

HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları Avrupa’nın birçok noktasında eylem yaptı. Avrupalı kurum ve partilerden de HDP ile dayanışma çağrıları geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve milletvekilleri ile Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmasına Avrupa’dan tepkiler gelmeye devam ediyor. Fransa’nın Marsilya kentinde Provences-Alpes-Cote-d’Azur (PACA) Bölge Meclisi önünde yapılan eylemde ‘Stop Erdoğan-Direne direne kazanacağız’ yazılı pankartlar asıldı. PACA Bölge Meclisi’ne son gelişmelere yönelik bilgilendirme yapmak için başvuran Kürdistanlılar, bu hafta içinde Meclis temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştirecek. Kürdistanlılar geçtiğimiz gün de iktidardaki Sosyalist Parti (PS) temsilciliğini ziyaret etmiş ve bir dosya sunmuştu.

‘Onurumuza ve yoldaşlarımıza sahip çıkacağız’

Almanya’nın başkenti Berlin’de kadın kurumlarının katıldığı HDP’ye destek mitingi düzenlendi. Akşam saatlerinde Brandenburger Tor’da başlayan mitinge DEST DAN Kadın Meclisi, Binevş Edessa Êzidî Kadın Meclisi, CİK Kadın Komisyonu, PYD Berlin Kadın Komisyonu, Sosyalist Kadınlar Birliği, Enternasyonalist Kadın Kurumları, Ciwanen Azad Jin, JXK-Jin ve HDK Kadın Komisyonu’nun da bulunduğu çok sayıda kurum üyesi katıldı. Mitingde konuşan HDK Berlin temsilcilerinden Mehtap Erol, Erdoğan ve AKP’ye Merkel’in destek verdiğini belirterek, Alman hükümetinden tedbir almasını istedi. Erol, HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin de, “Kadınlar olarak, bunun tutuklama değil, ‘esir alma’ olduğunu söylüyoruz. Ve de kadınlar olarak sonuna kadar onurumuza ve yoldaşlarımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

‘Türkiye ile anlaşmalar dondurulmalı’

Die Linke (Alman Sol Parti) Federal Parlamento milletvekili Anette Groth ise, şöyle konuştu: “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, Kürt kadınları inanılmaz yürekliler. Yaşamın her alanında bu kadar aktif mücadele eden fedakar kadınları saygıyla selamlıyorum” Almanya’nın Türkiye propagandasının tam bir skandal olduğunu belirten Groth, “Bir an evvel bütün anlaşmaların dondurulması gerekir. Hala askeri işbirliğinin olması utanç vericidir. Ben de bazen acaba ‘Almanya olarak Erdoğan’dan korkuyor muyuz?’ diye soruyorum, ama sorun o değil. Sadece tehditlere karşı bir suskunluk söz konusudur. Fakat şunu da kesinlikle belirteyim ki, bu böyle devam etmeyecektir. Biz mücadelemize devam edelim ve her daim daha yüksek sesle bağıralım yeter” diye konuştu.

‘Avrupa devletleri adım atmalı’

Norveç’in Oslo ve Trondheim kentlerinde HDP’ye destek eylemleri düzenlendi. Norveç Sol Sosyalist Partisi, Sol Parti, Kızıl Parti, Yeşiller Partisi, İşçi Partisi ve Sağ Parti temsilcileri eylemlere katılarak, birer konuşma yaptılar. Oslo’da eyleme katılan Sosyalist Sol Partisi Genel Başkanı Audun Lysbakken, yaptığı konuşmada şunları söyledi: ”Avrupa devletleri artık sadece kınamakla kalmamalı ve adım atmalı. Ben buradan NATO’nun Norveçli genel sekreterine sesleniyorum. HDP’ye yapılan bu haksızlığa sessiz kalmamalılar ve bunu durdurmalılar.” Sol Parti Genel Başkan Vekili Ole Elvestuen ise, “Biz darbelere karşıyız ama diktatörlüğe de karşıyız. Kürt halkı ve HDP bilmeli ki, biz Sol Parti olarak yanlarındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz.” dedi. Oslo’da önümüzdeki Cumartesi günü de saat 15.00’da Tren İstasyonu önünde bir eylem düzenlenecek.

İtalya’nın Firenze Valiliği önünde ‘Fermiamo la Guerra’ adlı kuruluş tarafından düzenlenen bir eylemle HDP’ye destek verildi. Eylemciler, yaşananlara karşı HDP’nin yanında olduklarını dile getirdiler.

AB Komisyonu yetkilileriyle görüşme

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürdistanlılar ve dostları, “İrademe dokunma” şiarıyla Avrupa Birliği (AB) Avusturya Komisyonu Temsilciliği binasının önünde miting düzenlendi. Bina girişi önünde toplanan kitleden bir heyet, yetkililerle görüşerek konuya ilişkin dosya sundu. Dosyayı teslim alan AB Komisyonu yetkilileri, Türkiye’ki durumu endişeyle takip ettiklerini ve dosyayı değerlendireceklerini belirtti. Öte yandan bugün, Ciwanên Azad öncülüğünde yerel saatle 17.00-19.00 arasında Stephansplatz Meydanı’nda bilgilendirme standı kurulacak.

Parlamento binası önünde eylem

İsviçre’nin Basel kentinde de, Ronahî Kadın Meclisi öncülüğünde Basel Parlamentosu’na gelen Kürdistanlılar ve dostları, eylem yaptı. Kadınların öncülük ettiği eylem, milletvekillerinin parlamentoya geliş saatlerinde yapıldı. Parlamento girişindeki kitle, tutuklu HDP’lilerin fotoğrafları ve Almanca yazılı dövizleri taşıdı. Sabah saatlerinde parlamentoya gelen meclis yetkilileri ve parlamenterler, kitlenin eylemine tanıklık etti. Eylemciler, parlamentoda bir heyetle görüştü ve konuya ilişkin dosya sundu.

Kaynak: ANF

EN SON EKLENENLER