NATO Genel Sekreterinden Trump’a Avrupa çağrısı

Seçim kampanyası sürecinde NATO’yu endişeye sevk eden açıklamalarda bulunan Donald  Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Genel Sekreter Jen Stoltenberg konuştu. Trump’ı tebrik eden Stoltenberg, önceki açıklamaları nedeniyle taşıdığı endişeleri dile getirdi ve Trump’a çağrıda bulundu.

Donald Trump’ın ABD başkan seçilmesinin ardından NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg de konuştu. Trump’ı kutlayan Stoltenberg, ABD’nin ittifak açısından önemine işaret etti ve Avrupa’nın güvenliğine ilişkin konulardaki kaygılarını dile getirdi.

Güçlü bir NATO için ABD’nin önemine işaret eden Genel Sekreter Stoltenberg, 2017’de Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesinde Trump ile buluşmak için sabırsızlandığını ifade etti. Stoltenberg, zamanla değişen güvenlik ortamına yönelik tehditler karşısında NATO’nun birliğinin önemine vurgu yaptı.

Stoltenberg, ittifaktaki ülkelerin savunmasına ilişkin konularda gidilecek düzenlemeler hakkında Trump’ın ne düşündüğünü kendisinden öğreneceğini belirterek, Avrupa’nın güvenliği konusundaki endişesini dile getirdi. Stoltenberg, “ABD’nin, Avrupa’nın olduğu kadar kendisinin güvenliği için de ittifaka öncülük etmesi önemli” dedi.

NATO Genel Sekreteri, Trump’a terörizmle mücadele konusuna daha fazla odaklanması çağrısı yaparak bu konuda müzakereye hazır olduklarını ancak Avrupa’nın kolektif savunmasının müzakereye açık olmayan kilit önemde bir konu olduğu mesajını verdi.

Trump ‘Gerekirse üyelikten çıkarız’ demişti

Donald Trump, başkanlık seçimi kampanyası sırasında NATO’yu hedef almış, diğer ülkelerin kendileri kadar ittifaka katkıda bulunmadığını belirterek, gerekirse üyelikten çıkılabileceklerini söylemişti. Trump, “Biz onları koruyoruz ve onlar her türlü askeri koruma ve birçok şeyden faydalanıp, Amerika Birleşik Devletleri’ni ve sizi kazıklıyorlar. Ben umursamıyorum. Ben bunu yapmak istemiyorum. Onlar ya eskide kalan bu eksikliklerin bedelini öderler veya çıkıp giderler. Eğer bu NATO’nun parçalanması demekse de parçalansın” demişti.

EN SON EKLENENLER